Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem kofeiny i kawy to temat najbliższego webinaru o zdrowiu. Otwarte i bezpłatne seminaria to wspólna inicjatywa Opolskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej, opolskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego oraz Uniwersytetu Opolskiego.
– Do tej pory odbyło się siedem edycji tego przedsięwzięcia. Rozmawialiśmy między innymi o żywieniu u pacjentów onkologicznych, o propolisie czy o znaczeniu białka w żywieniu i żywności. Postanowiliśmy rozszerzyć tę akcję i skierować ją do wszystkich zainteresowanych tematyką zdrowia. Podczas najbliższego spotkania poruszymy temat, który z pewnością zainteresuje wiele osób. Rozmawiać będziemy o kawie. Webinary prowadzone są przez specjalistów w poszczególnych tematach. Każde spotkanie trwa od 1 do 1,5 godziny. Składa się z wykładu oraz części moderowanej, w czasie której każdy uczestnik może zadać pytanie dotyczące tematu webinarium – mówi dr n. farm. Radosław Balwierz, adiunkt na Wydziale Chemii i Farmacji Uniwersytetu Opolskiego oraz pomysłodawca cyklu.
Webinary realizowane są online. Najbliższy zaplanowany jest na poniedziałek, 25 listopada o godzinie 19.00. Aby wziąć udział, należy zarejestrować się poprzez formularz znajdujący się na stronie internetowej Opolskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej. Tam też można śledzić informacje dotyczące tematyki i terminarza kolejnych seminariów.
Radosław Balwierz:
autor: Anna Kurc