W miniona sobotę (14 grudnia 2024 r.) w Wyższej Szkole Biznesu – National Louis University miała miejsce jubileuszowa XX edycja International Cooking Day. ICD to charytatywne wydarzenie, które od lat promuje ideę wspólnego gotowania i niesienia pomocy potrzebującym.
Podczas tegorocznej edycji studenci WSB-NLU, uczestnicy programu Erasmus+ oraz partnerzy zaprezentowali potrawy reprezentujące tradycje kulinarne z różnych stron świata. Uczestnicy wydarzenia, dzięki dobrowolnej opłacie, mieli możliwość zasmakowania w wyjątkowych specjałach.
Zebrane środki zostały przekazane na wsparcie leczenia i rehabilitacji Darii Biel, podopiecznej Fundacji „Zdążyć z Pomocą”, która od urodzenia walczy z mózgowym porażeniem dziecięcym. Warto wspomnieć, iż jej mama, absolwentka WSB-NLU, również od wielu lat wspiera wydarzenia charytatywne, takie jak m.in. Run 4 a Smile, wystawiając na aukcję Domek na Przełęczy.
Tegoroczna edycja zakończyła się niemałym sukcesem – zebrano 5528,46 zł!
Oficjalnego otwarcia wydarzenia dokonał Rektor WSB-NLU, dr Dariusz Woźniak, prof. WSB-NLU, a całość poprowadził Krzysztof Witowski, który od lat aktywnie wspiera organizację eventów na uczelni, również tych charytatywnych.
Podczas wydarzenia można było skosztować potraw typowych dla takich państw jak Polska, Ukraina, Francja, Kazachstan, Brazylia, Kongo, USA, Japonia, Portugalia i Nigeria. Szczególne podziękowania należą się Kuchni regionalnej z Krynicy, Restauracji Novo.Sądecka oraz Zespołowi Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej, które wzbogaciły ofertę kulinarną wydarzenia.
Dodatkową atrakcję stanowił pokaz kulinarny Krzysztofa Chuderskiego, który w interesujący sposób opowiedział o pięciu elementach ramenu. Prezentacja zakończyła się degustacją, dzięki czemu uczestnicy mogli doświadczyć smaku tej japońskiej potrawy.
Partnerami, którzy wspierali wydarzenie byli:
- Restauracja Novo.Sądecka,
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej,
- Sushi Zon,
- Rada Uczelniana WSB-NLU,
- Dziecięcy Uniwersytet I-go Wieku,
- Fundacja Młodzież Edukacja Przyszłość,
- Program Erasmus+,
- Instytut Badań i Komercjalizacji WSB-NLU Sp. z o.o.,
- Olimp WSB-NLU,
- Psychologiczne Koło Naukowe Mechanicy Psychiki.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom, partnerom oraz osobom zaangażowanym w przygotowanie XX. edycji International Cooking Day. Dzięki wspólnemu wysiłkowi udało się nie tylko promować smaki świata, ale przede wszystkim realnie wesprzeć leczenie i rehabilitację Darii Biel.