Kobiety w ciąży mają różne zachcianki – ogórki z nutellą, banany ze szczypiorkiem czy bigos z truskawkami. No cóż w tym przypadku górę biorą hormony. Jednak ciąża to czas w którym bardzo ważne jest, aby dieta była odpowiednio zbilansowana i jak najmniej przetworzona. W innym przypadku narażasz swoje dziecko na problemy ze zdrowiem w późniejszym życiu.
Zagrożenia związane z nieodpowiednią dietą w ciąży
Naukowcy z USA odkryli, iż kobiety, które spożywały przetworzoną żywność, w czasie ciąży częściej miały otyłe dzieci. Eksperci stwierdzili, iż jest to niezależne od innych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, jakie mogą mieć.
Co uznane jest za żywność wysokoprzetworzoną? Mogą to być posiłki i przekąski takie jak: lody, herbatniki, napoje gazowane, chipsy, a choćby zupy błyskawiczne.
Eksperci przeanalizowali dane ponad 200 000 matek i ich dzieci. Eksperyment polegał na rejestrowaniu co jedzą i piją osoby badane dzięki kwestionariusza zdrowotnego. Po urodzeniu ich dzieci również były monitorowane.
Pod uwagę wzięto również inne czynniki ryzyka o których wiadomo, iż są silnie skorelowane z otyłością u dzieci. Zaliczały się do nich: BMI (wskaźnik masy ciała), aktywność fizyczna, palenie papierosów, stan cywilny (czy kobieta posiada partnera), wykształcenie partnera.
Wyniki badania nie pozostawiają złudzeń
Wyniki wykazały, iż u 12 procent dzieci rozwinęła się nadwaga lub otyłość w okresie obserwacji wynoszącym średnio cztery lata. W grupie z najwyższym współczynnikiem spożywania wysokoprzetworzonej żywności przez matkę, zaobserwowano wyższe o 26% ryzyko rozwoju otyłości u potomstwa.
Ta analiza pokazuje związek między spożyciem przez matkę wysokoprzetworzonej żywności w okresie ciąży a przyrostem masy ciała dziecka. Potrzeba więcej szczegółów na temat wspólnej diety rodzinnej, aby sprawdzić, czy jest to efekt diety w okresie ciąży lub ogólnie dieta rodzinna, która jest najważniejsza z punktu widzenia zdrowego przybierania na wadze i wzrostu. – tłumaczy Dr Duane Mellor, dyplomowany dietetyk i starszy pracownik naukowy w Aston Medical School na Uniwersytecie Aston
Chociaż nie zmienia to ważnych komunikatów dotyczących zdrowia publicznego dla rodzin, aby wszyscy stosowali zdrową i zróżnicowaną dietę opartą na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nasionach i produktach pełnoziarnistych z umiarkowaną ilością mięsa (lub alternatyw) i nabiału. – dodał