Boguchwała: „Szpinak z przyszłością” – konferencja w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego

ppitv.pl 2 miesięcy temu

W dniu 26.02.2025r. odbędzie się konferencja „Opracowanie i wdrożenie udoskonalonej zespolonej technologii, metod agrotechnicznych i technologicznych w kształtowaniu produktu końcowego na bazie biofortyfikowanych jodem i selenem liści szpinaku”. Wydarzenie będzie miało miejsce w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Poniżej program konferencji.

Data: 26 lutego 2025 r.

Miejsce: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

Godzina: 8:45 – 14:10

Uwaga:

Zapisy na do uczestnictwa w konferencji do 24 lutego 2025r.
Zapisy pod adresem e-mail: martyna.kotlarz@podrb.pl
lub pod numerem telefonu: 723 977 357

Program konferencji:

„Opracowanie i wdrożenie udoskonalonej zespolonej technologii, metod agrotechnicznych i technologicznych w kształtowaniu produktu końcowego na bazie biofortyfikowanych jodem i selenem liści szpinaku”

  • 8:45-9:15 – Rejestracja uczestników
  • 9:15-9:30 – Otwarcie konferencji – mgr Zbigniew Micał – Dyrektor PODR w Boguchwale
  • 9:35-9:50 – kooperacja między nauką a praktyką na przykładzie działań Uniwersytetu Rzeszowskiego i Zakładów „Hortino” w Leżajsku – dr inż. Tomasz Cebulak (Uniwersytet Rzeszowski)
  • 9:50-10:10 – Wpływ zrealizowanych działań inwestycyjnych w ramach projektu na strukturę produkcyjną Zakładów „Hortino” w Leżajsku – mgr Krystian Błoński (HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.)
  • 10:15-10:35 – Innowacje w technologii produkcji warzyw mrożonych – mgr inż. Magdalena Gondek (HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.)
  • 10:40-11:00 – Przerwa kawowa
  • 11:00-11:20 – Strategie polowych zabiegów uprawowo-nawozowych w uprawie szpinaku – inż. Dariusz Gierczak (HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.)
  • 11:20-11:40 – Określenie wpływu nawożenia mikropierwiastkami jodu i selenu na skład mineralny liści świeżych i mrożonych szpinaku – dr hab. inż. Grzegorz Zaguła, prof. UR (Uniwersytet Rzeszowski)
  • 11:40-12:00 – Wpływ zabiegów ozonowania w przemysłowej technologii przerobu szpinaku na jakość mikrobiologiczną liści.-2018-2024 – dr inż. Dorota Grabek-Lejko (Uniwersytet Rzeszowski)
  • 12:00-12:20 – Wpływ fortyfikacji szpinaku jodem i selenem na profil polifenolowy liści świeżych i mrożonych – dr hab. inż. Ireneusz Kapusta, prof. UR (Uniwersytet Rzeszowski)
  • 12:30-13:00 – Przerwa obiadowa
  • 13:10-13:30 – Wytworzenie i ocena innowacyjnych mrożonych burgerów warzywnych na bazie szpinaku – dr inż. Paweł Hanus (Uniwersytet Rzeszowski)
  • 13:30-13:50 – Jakość biologiczna świeżych i mrożonych liści szpinaku z różnych systemów nawożenia jodowo-selenowego – dr inż. Natalia Żurek, dr inż. Tomasz Cebulak (Uniwersytet Rzeszowski)
  • 13:50-14:10 – Dyskusja i podsumowanie konferencji
Idź do oryginalnego materiału