Fot. Flickr„Fakt” podał ceny świątecznej garmażerki w Zakopanem. Są one zaskakująco wysokie – za kompot trzeba zapłacić 11 zł, ale z kolei za sałatkę śledziową aż 110 zł za kilogram. Głęboko do kieszeni muszą sięgnąć też chętni na pierogi.
Z informacji przekazanych przez „Fakt” wynika, iż oferta świątecznej garmażerki w Zakopanem jest zarezerwowana wyłącznie dla zamożnych. W ofercie lokali i firm cateringowych można znaleźć m.in. 10 pierogów za kwotę 36 zł.
Idąc dalej, za niespełna litr barszczu z uszkami należy zapłacić 55 zł, a zupy grzybowej – 54 zł. Z kolei osoby planujące zakupić kilogram krokietów, muszą przeznaczyć na ten cel 75 zł.
Wysokie ceny w lokalach
Sporo zapłacą również osoby planujące kupić świąteczne desery i dodatki. Za pół litra kompotu należy zapłacić 11 zł, ale z kolei za sałatkę śledziową – 110 zł. Tradycyjna sałatka jarzynowa natomiast kosztuje 100 zł.
Zaskakująco wysokie są także ceny świątecznych kolacji w Zakopanem. Jedna z popularnych karczm wyceniła ją na 650 zł od osoby, natomiast w eleganckim hotelu koszt wynosi 690 zł. Wstęp dla dzieci do lat 12 wyceniono na 350 zł, a dla dzieci do lat 3 – na 180 zł.








