Dzień Cukiernika i Piekarza w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu

radiozw.com.pl 3 dni temu

Z okazji Dnia Cukiernika w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu odbyło się wyjątkowe spotkanie, w którym uczestniczyli uczniowie kształcący się w kierunkach gastronomicznych oraz zaproszeni goście. Choć Dzień Cukiernika obchodzony jest 15 marca, placówka świętowała nieco później, organizując panel prezentujący innowacje w branży cukierniczej, przedstawiając najnowsze trendy w wypiekach oraz prowadząc dyskusje z partnerami naukowymi czy lokalnymi przedsiębiorcami. Uczniowie oraz zaproszeni goście mogli również obejrzeć krótką prezentację, jak tworzyć słodkości, w wykonaniu absolwenta ZS1 Krystiana Saka.

Jest to święto związane z kierunkami kształcenia, które są w ZS 1. Przypomnę – to jest m.in. zawód cukiernik w branżowej szkole pierwszego stopnia oraz technik technologii żywności w technikum. Jest to bardzo dobra okazja do spotkania się nie tylko uczniów i nauczycieli kształcących na tym kierunku, ale wszystkich tych, którzy wspomagają naszą szkołę w rozwoju w tych kierunkach kształcenia. Naszymi gośćmi są m.in. dr Maciej Bienkiewicz – prodziekan wydziału biotechnologii i żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z dr Jagodą Ambrozik – Habą oraz z dr Dominiką Mazurkiewicz. Są także zaprzyjaźnieni przedsiębiorcy z terenu gminy Wieluń – właściciele cukierni oraz piekarni, które działają na terenie Wielunia, ale również duży panel poświęcimy naszemu absolwentowi, w tym Krystianowi Sakowi, który w tej chwili jest już cukiernikiem. Krystian jest w tej chwili także jurorem konkursów cukierniczych dla uczniów i wszystkich tych, którzy związani są z branżą w Polsce. Ponieważ jesteśmy w trakcie realizacji zadania utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności właśnie w branży cukiernictwo, to jest także okazja do spotkania się z partnerami, którzy nam pomagają w organizacji tego BCU, m.in. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Fundacja Klucz Szefów Kuchni, ale również to, co bardzo ważne, są to właśnie wszyscy ci, którzy w jakikolwiek sposób wspierają to kształcenie – mówi Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektorka ZS 1 w Wieluniu.


Nauczycielkę w ZS 1 Annę Lach zapytaliśmy o to, jak zachęcić młode osoby do kształcenia się w branży cukiernika czy piekarza:

Przede wszystkim właśnie tutaj ta promocja oparta na przedstawieniu kierunków kształcenia. o ile chodzi jakkolwiek o cukiernika, to jak najbardziej pokazywanie tych nowoczesnych technik, technologii, które pozwalałyby też poznać właśnie te innowacje. Jest to takie bardzo współczesne, jest to na topie i tak naprawdę ta żywność adekwatnie nam całe życie będzie towarzyszyła.


Dla mnie Dzień Cukiernika to po prostu dzień, w którym jakby podtrzymuje się takie dane normy i takie celebracje właśnie tego dnia, docenienie tej ciężkiej pracy, czy cukierników, czy piekarzy, pamiętanie o tym, wracanie do tego i może szersze promowanie przez właśnie takie dni, które mają miejsce – mówi absolwent ZS 1 Krystian Sak. Wspominał również o swojej edukacji w tej placówce oraz o swojej ścieżce kariery zawodowej.


Na zakończenie spotkania na uczestników czekał poczęstunek przy bufecie zorganizowanym przez uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.

Idź do oryginalnego materiału