Festyn Chleba w Tychach

noweinfo.pl 1 rok temu

„Tychy – nie tylko dobre piwo, ale i pieczywo”. Pod takim hasłem, z inicjatywy Uniwersytetu Trzeciego Wieku, 8 maja odbył się Tyski Festyn Chleba 2023. Była degustacja wypieków tyskich piekarzy, wykład o tradycjach piekarskich w mieście, konkurs na najlepszy domowy chleb oraz występy artystyczne.

Wykład pt. „Gdzie chleb nasz powszedni wypiekano, piekarskie tradycje w Tychach” wygłosił Piotr Matuszek z Archiwum Państwowego w Katowicach. Słuchacze dowiedzieli się m.in., iż najstarszą piekarnią w Tychach jest zakład Adama Żogały w Wygorzelu. Chleb wypieka się tam według rodzinnej receptury sprzed 100 lat. Adam Żogała jest synem i wnukiem piekarzy. Prowadzi piekarnię z synem Michałem. Piekarnię założył w 1912 r. Johan Żogała, który zawodu nauczył się w okolicach Lipska.

Piotr Matuszek mówił, iż do 1809 roku piekarze nie mogli prowadzić działalności indywidualnie, obowiązkowo musieli być zrzeszeni w cechach. Na terenie historycznej ziemi pszczyńskiej cechy piekarzy działały w Pszczynie, Mikołowie i Bieruniu.

1 of 36
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska
Fot. Martyna Gniazdowska

Do końca XVIII wieku piekarzem nie mógł zostać ktoś z nieprawego łoża lub nieznanych rodziców, a także potomkowie katów, grabarzy, stróżów nocnych, zamiataczy ulic czy woźnych miejskich.

Podczas Festynu Chleba można był degustować chleb z następujących piekarni: Marcela Krzak, Borowa, Broncel, Wygorzele, Misztela, u Przewoźnika, Jaworek i Garus. Próbowano również wypieków, które powstały w domach, m.in. słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Odbył się konkurs na domowy chleb. Zgłoszono na niego 15 przepisów.

Imprezie towarzyszyła wystawa archiwalnych i współczesnych zdjęć tyskich piekarni. W części artystycznej wystąpiła Raisa Misztela, finalistka programu „The Voice Senior”, zespół folklorystyczny Ściernianeczki i oraz zespół UTW Tychy Live Music (jego członkowie to słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku).

UTW zrealizował Festyn Chleba we współpracy z Towarzystwem Inicjatyw Twórczych „ę” w Warszawie. Autorkami projektu były: Longina Giedwiłło, Teresa Janeczko i Halina Krakowiak. Przedsięwzięcie sfinansowanła Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności.

(JJ)

Idź do oryginalnego materiału