Food Seedbed Showcase Event – europejskie innowacje żywnościowe spotykają się w Warszawie

wz.uw.edu.pl 1 godzina temu

Już 5 grudnia w Warszawie odbędzie się EIT Food Seedbed Incubator Showcase Event – kulminacyjny moment programu EIT Food Seedbed Incubator, w którym 50 zespołów z całej Europy zaprezentuje wyniki swoich prac nad walidacją rynkową oraz testowaniem potrzeb potencjalnych klientów.

W wydarzeniu weźmie udział ponad 100 uczestników – startupy, zespoły naukowo-badawcze, eksperci branżowi, przedstawiciele instytucji i firm z wielu państw Europy. Seedbed Showcase podkreśla znaczenie współpracy międzynarodowej w budowaniu zrównoważonej przyszłości systemu żywnościowego.

Partnerzy programu – europejska sieć innowacji

Partnerami programu są wiodące uniwersytety, instytucje naukowe, organizacje eksperckie z kilku krajów: Wielkiej Brytanii, Niemiec, Polski, Francji, Portugalii, Hiszpanii, Danii oraz Szwajcarii. Wśród partnerów znajdują się:

  • Aarhus University (Dania)
  • ShakeUp Factory (Francja)
  • DIL Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e. V. (Niemcy)
  • Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Centre for Socially Responsible Innovations (Polska)
  • Food4Sustainability CoLAB (Portugalia)
  • Swiss Food Research (Szwajcaria)
  • Queen’s University Belfast (Wielka Brytania)
  • EIT Food
  • BGI – Building Global Innovators (Portugalia)

Patronat PARP oraz partnerzy wydarzenia

Wydarzenie zostało objęte patronatem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), która wspiera rozwój polskich przedsiębiorstw i ich konkurencyjność. Partnerami wydarzenia są również PKO Bank Polski oraz Maspex, aktywnie wspierający inicjatywy związane z innowacjami w tym w sektorze rolno-spożywczym.

Misje tematyczne Seedbed Incubator

Zespoły pracują w ramach trzech misji EIT Food:

  1. Healthier Lives Through Food
    Rozwiązania wspierające zdrowe wybory i poprawę dobrostanu konsumentów.
  2. Net Zero Food System
    Technologie redukujące emisje oraz wspierające efektywne wykorzystanie zasobów.
  3. Fair & Resilient Food System
    Innowacje wzmacniające przejrzystość, odporność i cyfryzację łańcuchów żywnościowych.

Podczas Showcase’u każdy zespół zaprezentuje swoje rozwiązanie w formacie 5 minut prezentacji + 5 minut pytań i informacji zwrotnej od ekspertów.

Zespoły EIT Food Seedbed Incubator 2025

Pełna lista uczestników programu znajduje się w oficjalnej broszurze https://eitfoodentrepreneurship.turtl.co/story/seedbed-cohort-2025/page/1

EIT Food Seedbed Showcase Event to wyjątkowa okazja, aby zobaczyć, jak powstają innowacje, które mogą zmienić sposób produkcji i konsumpcji żywności w Europie.

W przypadku zainteresowania wydarzeniem lub zespołami biorącymi udział w programie zachęcamy do kontaktu z kierownikiem projektu, dr Olgą Pelekh, EIT Food Seedbed Incubator Mission Community Manager, opelekh@wz.uw.edu.pl

Idź do oryginalnego materiału