Czy dzielenie się jedzeniem może być aktem troski o środowisko i drugiego człowieka jednocześnie? Na Uniwersytecie SWPS powstała Jadłodzielnia – przestrzeń, w której jedzenie zyskuje drugie życie, a społeczność uczelni i okolic wspólnie tworzy nową kulturę odpowiedzialności. Projekt jest efektem współpracy studentów, wykładowców i pracowników uczelni, którzy połączyli wiedzę, design i wrażliwość, by pokazać, iż zrównoważony rozwój zaczyna się od codziennych gestów.
Jadłodzielnia na warszawskim kampusie Uniwersytetu SWPS to przestrzeń otwarta dla wszystkich: studentek i studentów, kadry akademickiej, pracowników administracji i mieszkańców dzielnicy. To nie inicjatywa charytatywna, ale miejsce, które przełamuje stereotypy i buduje kulturę współodpowiedzialności. Można tu zostawić nadwyżkę żywności, ale też wziąć coś dla siebie. Jadłodzielnia stoi w budynku USWPS obok biblioteki i jest dostępna w godzinach otwarcia uczelni.
– Jadłodzielnia nie jest skierowana wyłącznie do osób potrzebujących. Idea polega na tym, by dzielić się nadwyżką, ale też by bez skrępowania korzystać z tego, co pozostawili inni. Nie chodzi więc o pomoc charytatywną, ale o wspólne budowanie odpowiedzialnej społeczności, która troszczy się o siebie nawzajem i o planetę – podkreśla inicjatorka projektu, Zuzanna Jakubik, menadżerka zrównoważonego rozwoju Uniwersytetu SWPS.
Źródło: Uniwersytet SWPS
Fot. Dominik Cudny

![Najlepsi młodzi fotografowie wyróżnieni w Dziebałtowie [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Najlepsi-mlodzi-fotografowie-wyroznieni-w-Dziebaltowie-6.jpg)
![Pierwszaki z Rogowa oficjalnie dołączyły do szkolnej społeczności [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Slubowanie-pierwszakow-w-Rogowie-7.jpg)

![80 lat polskiego Wrocławia: Wykładowcy i studenci odbudowali uczelnie z gruzów [ROZMOWA]](https://www.wroclaw.pl/cdn-cgi/image/w=1200,h=630,fit=crop,f=jpeg/beta2/files/news/919835/main/PWr-1.jpg)







