Jak zrobić świąteczną czekoladę z reniferami? przepis + filmik

nieidealnaanna.pl 9 miesięcy temu

Co poza Mikołajem, choinką i prezentami jest najlepsze w Bożym Narodzeniu? Czas z bliskimi i smakołyki! Nie ukrywajmy, łakocie na które czekamy cały rok, również się liczą. Dziś zapraszam Was na wykonanie pysznej, prostej świątecznej czekolady! Poza listą składników, banalnym wręcz przepisem i instrukcją wykonania tego słodkiego deseru, zostawiam również filmik. Dzięki współpracy z Telewizją Kablową Telkab, zrealizowaliśmy w tym roku mini cykl – 2 odcinki Świątecznej Manufaktury Dziecięcej. Drugi odcinek nadajemy z naszej kuchni. Jako alternatywę dla pierniczków, zróbcie z nami czekoladę z reniferami, gwiazdkami, tym co macie akurat pod ręką.

Zainteresują cię również:

  • Jak wybrać lalki dla dzieci w wieku przedszkolnym?
  • TOP 5 Zabawek dla przedszkolaka na Święta
  • TOP 5 kultowych i ponadczasowych perfum na Święta!
  • Jak ubrać dziecko na Święta?
  • Idealny prezent dla małej księżniczki?

Jak zrobić świąteczną czekoladę z reniferami?

Aby Wasza bożonarodzeniowa czekolada się udała, prócz niezbędnych składników należy dodać garść miłości, szczyptę optymizmu i odrobinkę radości. Warto pozwolić dzieciom na samodzielne udekorowanie (i zjadanie) jak w przypadku Ancymonków, słodkich dodatków.

  • Najlepsze pomocniki
  • Czekolada w wersji Mamy.
  • Ancymonki w żywiole.
Sprawdź jak przygotować świąteczną czekoladę! Obejrzyj drugi odcinek Świątecznej Manufaktury Dziecięcej zrealizowany we współpracy z Telewizją Kablową Telkab.

Składniki do przygotowania świątecznej czekolady:

  • 70g masła
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • garść słonych precelków mini
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g mleka w proszku
  • 1/3 szklanki zwykłego mleka
  • czekoladowe drażetki
  • dozwolone, ulubione ozdoby do dekoracji pierniczków (u nas gwiazdeczki, perełki, kolorowa cukrowa posypka)
  • opcjonalnie bakalie i orzechy

Jak zrobić czekoladowe słodycze z reniferkami krok po kroku?

  1. Ustawiamy garnek na średnim ogniu.
  2. Wlewamy mleko.
  3. Dodajemy masło.
  4. Wsypujemy cukier.
  5. Mleko, masło i cukier mieszamy do połączenia się.
  6. Dodajemy mleko w proszku i kakao.
  7. Mieszamy całość, aby wyszła jednolita, gładka masa.
  8. Powstałą masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wygładzamy delikatnie łyżką i gwałtownie dekorujemy.
  10. Przełamane na pół precelki będą rogami reniferów, drażetki posłużą nam za nosy, a reszta ozdób nada czekoladzie świątecznego charakteru.

Zobacz film jak przygotować świąteczną czekoladę z reniferami:

Obejrzyj jak dziecinnie proste jest przygotować świąteczną czekoladę!

Mam nadzieję, iż już wiesz, jak zrobić bożonarodzeniową czekoladę? Dajcie znać, czy udało wam się przygotować ten łakoć i czy podobał wam się nasz filmik? Nie zapomnij pochwalić się zdjęciem swojej pracy w social mediach. Użyj hasztagu #NIEIDEALNEŚWIĘTA oraz oznacz mnie na Facebooku i Instagramie NIEIDALNAANNA. Świąteczne elfy nagrodzą najciekawsze prace!

Idź do oryginalnego materiału