Piernik staropolski
Nic tak nie kojarzy się z polskimi świętami Bożego Narodzenia jak piernik staropolski. Jego głęboki aromat, pełen korzennych przypraw i miodu, przynosi do domu prawdziwą magię świąt. Aby móc w pełni cieszyć się jego smakiem, warto przygotować go z wyprzedzeniem, pozwalając mu nieco zmięknąć. jeżeli chodzi natomiast o leżakowanie surowego ciasta przed pieczeniem – nasza, nowocześniejsza wersja nie zakłada tego procesu. To ukłon w stronę wszystkich zabieganych osób, którym zwykle brakuje czasu w czasochłonne dania świąteczne.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
200 g cukru
150 g masła
2 jajka
125 ml mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Rozpocznij od rozpuszczenia miodu, cukru i masła w rondelku, po czym ostudź tę mieszankę. Gdy masa ostygnie, dodaj jajka, mleko oraz przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na końcu wsyp posiekane orzechy. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Piernikowy aromat w czasie świąt jest po prostu niezbędny. jeżeli jednak masz dzieci, bardziej niż piernik staropolski mogą sprawdzić się u Ciebie pierniki. Odpowiedni przepis na pierniki pozwoli Wam przygotować wspólnie ciasteczka choćby w ostatniej chwili przed świętami!
Makowiec zawijany
Czy wyobrażasz sobie świąteczny stół bez makowca? To ciasto o wyrazistym smaku i aromatycznym nadzieniu z maku jest jednym z ulubionych wypieków w wielu polskich domach.
Składniki na nadzienie:
500 g maku
200 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 jajka
1 łyżka miodu
Składniki na ciasto:
500g (4 szklanki) mąki pszennej
30g (2 łyżki) świeżych drożdży lub 10g (1 łyżka) suchych drożdży
200ml (3/4 szklanki + 2 łyżki) ciepłego mleka
100g (1/2 szklanki) cukru
100g (7 łyżek) masła, roztopionego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Sposób wykonania:
Mak zagotuj w wodzie, a następnie dwukrotnie zmiel. Do maku dodaj cukier, masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód oraz ubite na sztywno białka.
Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na około 10-15 minut, aby zaczęły rosnąć. jeżeli używasz suchych drożdży, wymieszaj je z mąką.
Do dużej miski wsyp mąkę (jeśli nie dodałeś drożdży suchych wcześniej, teraz je dodaj) i zrób w niej zagłębienie. Dodaj jajka, cukier, roztopione masło, wanilię i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże z mlekiem. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto, co zajmie około 10 minut.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż na nie masę makową, a następnie zawiń w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Zawinięty makowiec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 30-40 minut, aby ponownie wyrosło.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz makowiec przez około 35-40 minut, aż stanie się złocisty.
Sernik wiedeński
Sernik to wypiek, który zawsze robi wrażenie dzięki swojej delikatności i wyrafinowanemu smakowi. Po prostu musi pojawić się na świątecznym stole, np. w postaci sernika krakowskiego, sernika na spodzie z ciastek korzennych albo – jak w naszej propozycji – sernika wiedeńskiego.
Składniki:
1 kg twarogu
200 g cukru
200 g masła
6 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek (opcjonalnie)
skórka z 1 cytryny
Sposób wykonania:
Zmiel trzykrotnie twaróg, a następnie utrzyj go z masłem i cukrem. Dodaj żółtka, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę cytrynową. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka i rodzynki. Gotową masę serową przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 70 minut. Aby sernik smakował najlepiej, schłodź go przez kilka godzin.
Keks świąteczny
Któż nie potwierdzi, iż najlepszym czasem na keks pełen bakalii są święta Bożego Narodzenia? Jego wyjątkowy smak, aromat i wygląd przyciągają do stołu wszystkich domowników.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
100 g mieszanki rodzynek, żurawiny i innych suszonych owoców, np. fig
100 g orzechów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodając jajka. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj suszone owoce, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Po wystudzeniu udekoruj lukrem według uznania.
Ciastka korzenne
Prostota i szybkość przygotowania sprawiają, iż kruche ciasteczka korzenne są idealnym sposobem na wprowadzenie świątecznej atmosfery do domu. Ich dekorowanie to świetna zabawa dla całej rodziny! Mogą być alternatywą dla pierniczków (choć pierniczki też można przygotować w wersji błyskawicznej!)
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodaj masło, cukier, jajko oraz miód. Zagnieć ciasto, owiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj kształty foremkami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Gdy ciastka ostygną, możesz je udekorować lukrem królewskim.
Tarta z żurawiną i orzechami
Gotowy na odrobinę nowoczesności? Tarta z żurawiną i orzechami to świąteczna propozycja, która zaskoczy wszystkich gości. Kwaskowata żurawina w połączeniu z chrupiącymi orzechami tworzy wyśmienitą kompozycję smaków.
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
200 g żurawiny
100 g orzechów laskowych
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Zagnieć składniki na spód i wyłóż nim formę do tarty. W rondelku podgrzej żurawinę z cukrem do momentu, aż owoce puszczą sok. Dodaj mąkę ziemniaczaną, a następnie orzechy. Wyłóż nadzienie na spód i piecz w 180°C przez około 30 minut.
Jakie jeszcze wypieki świetnie odnajdą się na bożonarodzeniowym stole? Na tę okazję pasuje ciasto marchewkowe (sezon na nie trwa od początku jesieni!), drożdżowa strucla, sernik makowy, modny sernik baskijski, miodownik, tort z kremem marcepanowym… Ach, można się rozmarzyć!
Czyż świąteczne wypieki nie są esencją Bożego Narodzenia, które wprowadza magiczny nastrój i przywołuje wspomnienia rodzinnych chwil? Wybierz spośród naszych propozycji swoje ulubione ciasta i skomponuj świąteczne menu, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich.