Jesień w kuchni z ziołami. 3 przepisy na pełne mocy dania

mamadu.pl 1 miesiąc temu
Jesień to pora, o której można powiedzieć, iż wprowadza małą rewolucję nie tylko w naszym codziennym życiu, ale także w naszej kuchni. Skoro zmienia się nasze samopoczucie, to również pewne zmiany powinny zajść w tym, co jemy albo pijemy. W jesiennym sezonie szukamy wyciszenia, ciepła, spokoju i pocieszenia, zwłaszcza w zderzeniu z chandrą. Pomocą w utrzymaniu dobrego nastroju mogą służyć kuchenne zioła.


Jesienią warto sięgać po rośliny o adekwatnościach kojących, uspokajających i wyciszających. W supermarketach i centrach ogrodniczych królują wtedy takie zioła jednoroczne jak majeranek, cząber, koper, kolendra i rzeżucha. Natomiast wśród wieloletnich prym wiodą rozmaryn, szałwia, melisa, mięta, lubczyk, tymianek, pietruszka i czosnek. Z niektórych można zrobić domowy warzywniak i ziołowy ogródek na kuchennym parapecie.

Skąd wziąć o tej porze roku świeże przyprawy? W Polsce jednym z cenionych producentów i dostawców roślin zielarskich jest Baziółka, polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, kierująca się maksymą "z miłości do życia". Oferowane przez nią zioła doniczkowe, zioła cięte oraz mikrolistki uprawiane są w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez stosowania pestycydów i chemicznych dodatków. I jest ich naprawdę szeroki wybór.

Pochodzące od Baziółki jesienne zioła można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia aromatycznych naparów, ale także ugotowania pysznych i zdrowych dań, których na co dzień nie mamy w swoim menu. Dzięki nim dostarczymy sobie zastrzyku energii i mocy płynącej z dodanych do nich ziół, a zarazem zaimponujemy bliskim i znajomym kulinarnymi urozmaiceniami. Skorzystajcie z trzech przepisów na takie potrawy od Baziółka.

1. Pasta z brokułu z lubczykiem


Składniki:


1 mały brokuł


pół pęczka lubczyku


1 puszkę ciecierzycy razem z zalewą


1 łyżkę pasty tahini


2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę


pół łyżeczki pasty chilli


0,5 łyżeczki za’ataru


oliwę z oliwek


sól i pieprz do smaku


2 łyżki soku z limonki


garść pomidorków koktajlowych


kilka łodyg selera naciowego


kwiaty musztardowca (opcjonalnie)



Przygotowanie:


1. Brokuł pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj.

2. Przełóż do miksera.

3. Dodaj resztę składników oprócz oliwy, musztardowca i za’ataru.

4. Zmiksuj na gładką masę.

5. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

6. Pastę podawaj skropioną oliwą, posypaną kwiatami, lubczykiem oraz za’atarem. Obok połóż pomidorki koktajlowe i seler.

7. Pastę zajadaj z pieczywem.

2. Zielona shakshuka


Składniki:


1 pęczek bazylii


garść szczawiu


1 pęczek pietruszki


1 dużą cebulę


250 g szpinaku


5 łyżek oliwy


3/4 łyżeczki pasty chilli


125 g śmietany 18%


100 g jogurtu naturalnego


sól i pieprz do smaku


3 łyżki oleju rzepakowego


3-4 jajka



Przygotowanie:


1. Do blendera wrzuć szpinak, bazylię, pietruszkę, szczaw, śmietanę, jogurt, pastę chilli oraz oliwę.

2. Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej olej.

4. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.

5. Dodaj zmiksowane zioła.

6. Podgrzej.

7. Przełóż do mniejszych naczyń żaroodpornych.

8. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

9. W zielonym sosie zrób wgłębienia, wbij jajka.

10. Piecz przez 5-10 minut aż jajka się zetną.

11. Podawaj z pieczywem.

3. Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą


Składniki:


pół pęczka pietruszki


pół pęczka kolendry


800 g pomidorów w puszce


190 g czerwonego pesto


1 dużą czerwoną cebulę


1 dużą czerwoną paprykę


5 łyżek oleju rzepakowego


250 g czerwonej soczewicy


125 ml wody


4 ząbki czosnku


sól i pieprz do smaku


1,5 łyżeczki słodkiej papryki


1 łyżeczkę wędzonej papryki


pół łyżeczki ostrej papryki


nachosy


kilka łyżek jogurtu naturalnego



Przygotowanie:


1. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej.

3. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek.

4. Dodaj porządną szczyptę soli.

5. Smaż przez 2 minuty.

6. Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty.

7. Dodaj pomidory w puszce i pesto.

8. Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas, delikatnie mieszając, gotuj, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami.

9. Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie.

10. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału