Jesienią warto sięgać po rośliny o adekwatnościach kojących, uspokajających i wyciszających. W supermarketach i centrach ogrodniczych królują wtedy takie zioła jednoroczne jak majeranek, cząber, koper, kolendra i rzeżucha. Natomiast wśród wieloletnich prym wiodą rozmaryn, szałwia, melisa, mięta, lubczyk, tymianek, pietruszka i czosnek. Z niektórych można zrobić domowy warzywniak i ziołowy ogródek na kuchennym parapecie.
Skąd wziąć o tej porze roku świeże przyprawy? W Polsce jednym z cenionych producentów i dostawców roślin zielarskich jest Baziółka, polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, kierująca się maksymą "z miłości do życia". Oferowane przez nią zioła doniczkowe, zioła cięte oraz mikrolistki uprawiane są w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez stosowania pestycydów i chemicznych dodatków. I jest ich naprawdę szeroki wybór.
Pochodzące od Baziółki jesienne zioła można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia aromatycznych naparów, ale także ugotowania pysznych i zdrowych dań, których na co dzień nie mamy w swoim menu. Dzięki nim dostarczymy sobie zastrzyku energii i mocy płynącej z dodanych do nich ziół, a zarazem zaimponujemy bliskim i znajomym kulinarnymi urozmaiceniami. Skorzystajcie z trzech przepisów na takie potrawy od Baziółka.
1. Pasta z brokułu z lubczykiem
Składniki:
1 mały brokuł
pół pęczka lubczyku
1 puszkę ciecierzycy razem z zalewą
1 łyżkę pasty tahini
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki pasty chilli
0,5 łyżeczki za’ataru
oliwę z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z limonki
garść pomidorków koktajlowych
kilka łodyg selera naciowego
kwiaty musztardowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Brokuł pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj.
2. Przełóż do miksera.
3. Dodaj resztę składników oprócz oliwy, musztardowca i za’ataru.
4. Zmiksuj na gładką masę.
5. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
6. Pastę podawaj skropioną oliwą, posypaną kwiatami, lubczykiem oraz za’atarem. Obok połóż pomidorki koktajlowe i seler.
7. Pastę zajadaj z pieczywem.
2. Zielona shakshuka
Składniki:
1 pęczek bazylii
garść szczawiu
1 pęczek pietruszki
1 dużą cebulę
250 g szpinaku
5 łyżek oliwy
3/4 łyżeczki pasty chilli
125 g śmietany 18%
100 g jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
3-4 jajka
Przygotowanie:
1. Do blendera wrzuć szpinak, bazylię, pietruszkę, szczaw, śmietanę, jogurt, pastę chilli oraz oliwę.
2. Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej olej.
4. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
5. Dodaj zmiksowane zioła.
6. Podgrzej.
7. Przełóż do mniejszych naczyń żaroodpornych.
8. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
9. W zielonym sosie zrób wgłębienia, wbij jajka.
10. Piecz przez 5-10 minut aż jajka się zetną.
11. Podawaj z pieczywem.
3. Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą
Składniki:
pół pęczka pietruszki
pół pęczka kolendry
800 g pomidorów w puszce
190 g czerwonego pesto
1 dużą czerwoną cebulę
1 dużą czerwoną paprykę
5 łyżek oleju rzepakowego
250 g czerwonej soczewicy
125 ml wody
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczkę wędzonej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
nachosy
kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej.
3. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek.
4. Dodaj porządną szczyptę soli.
5. Smaż przez 2 minuty.
6. Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty.
7. Dodaj pomidory w puszce i pesto.
8. Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas, delikatnie mieszając, gotuj, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami.
9. Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie.
10. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami.