Chipsy nie są najzdrowszą formą przekąski - to wiedzą choćby dzieci. Dotyczy to jednak przede wszystkim tych kupionych w sklepach, które mają ogrom soli, konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Tymczasem wcale nie musi tak być.
REKLAMA
Zobacz wideo Testujemy dania z robakami. Czy nam smakowało?
Jak zrobić domowe chipsy? Skąd w ogóle wzięła się ta przekąska?
Jak zrobić domowe chipsy, by były lepszej jakości niż te sklepowe? To wcale nie takie trudne zadanie. Warto jednak dowiedzieć się, skąd ta potrawa pojawiła się w naszych domach.
Nie ma jednoznacznego przekazu, w jaki sposób zaczęły się pojawiać w naszym menu. Pewne jest to, iż po raz pierwszy powstały w Stanach Zjednoczonych i to podobno przez przypadek - jak to bywa z ogromną liczbą odkryć. Podobno w jednej z amerykańskich restauracji w Nowym Jorku w 1853 roku jeden z kucharzy zirytowany pretensjami klienta o grubość pieczonych ziemniaków, pokroił je na super cienkie plasterki. Następnie smażył je, aż stały się twarde i przesypał solą. Chciał trochę dopiec nachalnemu klientowi, a tymczasem powstała przekąska, która jest hitem do dnia dzisiejszego.
Od tego czasu powstało wiele różnych wersji chipsów. Można znaleźć pieczone czy też wykonane z pulpy ziemniaczanej, a nie z plasterków ziemniaka. Są też dostępne różne smaki, a nie tylko klasyczne, solone.
Przepis na chipsy do zrobienia w domu
Wbrew pozorom wykonanie tej przekąski nie zajmuje ani dużo czasu, ani też nie jest drogie. Chipsy do zrobienia w domu można wykonać na dwa sposoby: albo smażąc na patelni, albo piekąc w piekarniku.
Składniki:
2 - 3 ziemniaki
olej rzepakowy
sól i / lub inne przyprawy.
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie, prawie przeźroczyste plasterki. Można to zrobić przy pomocy noża do warzyw lub tarki. Każdy z plasterków należy przesmarować olejem i w zależności od wybranej metody: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z termoobiegiem, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć chipsy i piec 10 minut; smażyć na patelni przez kilka minut aż chipsy zaczną być twarde i stracą giętkość.
Przełożyć do naczynia i przesypać przyprawami.
Przepis na domowe chipsy bez tłuszczu
Tak, taka opcja również istnieje i może ona być bardzo istotna dla wielu osób, które z różnych powodów muszą unikać tłuszczu w diecie albo znacznie go ograniczać. Wiadomo, iż jest on nośnikiem smaku, ale też nie jest niezbędny w wielu potrawach. Jako ciekawostkę można dodać, iż domowe chipsy mogą być zrobione także z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków.
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula lub 2 małe
3/4 szklanki wody
170 g mąki kukurydzianej
2 arkusze papieru do pieczenia.
Wykonanie:
Ziemniaki przestudzić. Cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do ziemniaków. Zmielić na jednolitą masę np. przy pomocy blendera. Dodać wodę i mąkę, dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. Na blachę położyć papier, a na niego wykładać łyżeczką niewielkie porcje masy ziemniaczanej. Następnie położyć na to drugi papier i delikatnie docisnąć, by się przykleił. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 6 minut. Następnie należy odkleić chipsy od papieru i przełożyć do miski. Można podawać z wybranym dipem.
Zobacz też: Błyskawiczny obiad dla zapracowanych. Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami w 3 wersjach