Kolor mleka matki może być choćby zielony albo czarny. Od czego zależy barwa mleka?

mamadu.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kolor mleka matki może być różny: od niebieskiego po czarny. fot. natapetrovich/123rf.com


Kolor mleka matki może się różnić zależnie od tego, co jadła w ostatnim czasie kobieta karmiąca albo jaki jest stan jej zdrowia i jakie przyjmuje leki. Kobiecy pokarm może być bowiem żółty, pomarańczowy, różowy, zielonkawy, niebieski, a choćby czarny. Oto powody, dlaczego mleko matki może mieć różne kolory.


Kolor mleka matki nie zawsze musi być biały: adekwatnie rzadko kiedy kobiecy pokarm jest idealnie biały. Częściej jego barwa jest kremowa lub jasnożółta.

Kolor mleka matki może być zależny od pokarmów, jakie jadła kobieta karmiąca. Np. jeżeli w jej diecie jest dużo produktów zielonych, jej mleko może mieć zielonkawy kolor.

Kolor mleka matki bywa czarny, niebieski, pomarańczowy, różowy lub czerwony, jeżeli dostanie się do niego krew z organizmu karmiącej.


Kolor mleka matki


Kolor mleka matki w powszechnym przekonaniu zawsze jest biały, a to nie do końca jest zgodne z prawdą. Mleko kobiece rzeczywiście jest białe, ale może przybierać różne odcienie. Kolor mleka matki może się różnić zależnie od czynników, np. od stanu zdrowia mamy, a czasami choćby produktów, jakie jadła – wtedy może zmieniać się także smak mleka kobiecego.

Kolor mleka matki może być biały, żółtawy, przezroczysty lub o niebieskawym zabarwieniu, pomarańczowy, różowy zielony, czerwony, a choćby czarny. Zależnie od zabarwienia mleka, można stwierdzić różne dolegliwości u kobiety lub dowiedzieć się, jakie czynniki wpłynęły na kolor mleka.

Kolory mleka matki – co oznaczają?


Mleko matki może mieć różne kolory, a nie tylko biały. adekwatnie prawie nigdy mleko kobiece nie jest białe – jego naturalna barwa jest jasnożółta, czasem kremowa. Każde odstępstwo od tego nie oznacza, iż pokarm jest niezdatny do spożycia – zwykle dziecko je bezpośrednio z piersi i choćby nie wiemy, iż mleko miało inny kolor.

W większości przypadków nie jest to powód do niepokoju. Matki zauważają, iż ich mleko ma inny kolor, gdy odciągają je laktatorem do butelki albo gdy dość duża jego ilość wypłynie na wkładki laktacyjne w biustonoszu.

Mleko przezroczyste lub lekko niebieskie


Mleko na samym początku laktacji i podczas rozpoczęcia każdego ssania przez dziecko jest mniej tłuste i treściwe (choć siara, czyli mleko pojawiające się w piersiach w pierwszej dobie po porodzie, zawiera najwięcej przeciwciał i ważnych dla zdrowia dziecka składników), dlatego może mieć taką przezroczystą barwę, bo jest wodniste. Podobnie jest z lekkim niebieskim zabarwieniem, które zwykle ustępuje po kilku pierwszych minutach ssania dziecka.

Pomarańczowe mleko matki


Pomarańczowe lub mocno żółte mleko najczęściej jest związane z tym, iż kobieta zjadła produkty z dużą ilością pomarańczowego barwnika. Można pomarańczowe mleko matki zaobserwować po zjedzeniu dużej ilości marchewki, dyni, batatów lub przyprawy curry. Czasami lekko pomarańczową barwę ma również pierwsze mleko po porodzie, czyli tzw. siara, która jest też gęsta i oleista.

Żółty pokarm


Żółte mleko może pojawić się tak samo jak w przypadku pomarańczowego mleka, czyli z powodu barwnika z pokarmów. Mleko matki zwykle ma mocno żółty kolor, jeżeli odciąga się je podczas zastoju – pokarm jest wtedy bardziej skondensowany.

Mleko matki w kolorze różowym


Różowe mleko matki najczęściej ma taką barwę z powodu jedzenia, które zjadła kobieta i które mogło wpłynąć na zabarwienie pokarmu, np. buraki, owocowe galaretki. To dlatego, iż zawierają one duże ilości barwnika, który wpływa na organizm. Bywa również i tak, iż mleko matki w tym kolorze występuje, gdy w pokarmie znajduje się niewielka ilość krwi.



Rudawy lub czerwony kolor


Najczęściej czerwony, rudawy lub brązowy kolor mleka matki spowodowany jest dostaniem się do niego krwi. Może to być wynik pęknięcia naczynek krwionośnych lub popękanych lub pogryzionych brodawek.

Rzadziej, ale taki kolor pokarmu może być związany z obecnością w organizmie bakterii Serratia marcescens, czyli krwawej pałeczki. W takiej sytuacji należy kolor pokarmu skonsultować z lekarzem, który zaleci konkretne leczenie. Niestety ta bakteria wykazuje dużą odporność na wiele antybiotyków, więc często lekarz musi zlecić dodatkowe badania, by dobrać odpowiednią antybiotykoterapię.

Zielone mleko


Mleko o zielonym kolorze może się wydawać niecodziennym widokiem, ale zielonkawe mleko matki występuje dość często, gdy kobieta spożywa duże ilości produktów z zielonym barwnikiem (chlorofilem). Możesz zaobserwować zielony pokarm, jeżeli jesz dużo: papryki, szpinaku, brokułów, pietruszki (natki), jarmużu, alg, a także jeżeli przyjmujesz suplementy diety na bazie wodorostów. Zielone zabarwienie mleka matki powodują również produkty spożywcze, do których dodany jest niebieski barwnik.



Czarny kolor mleka matki


Zwykle czarną barwę ma mleko matki z powodu przyjmowania konkretnych leków. Wśród nich jest minocyklina, antybiotyk z grupy tetracyklin, którym leczy się trądzik. Czasem czarny kolo mleko matki ma po dostaniu się do niego krwi.

Kiedy się martwić kolorem mleka matki?


Zazwyczaj zabarwienie mleka matki barwnikami z produktów spożywczych lub krwią nie jest groźne i nie wskazuje na poważne choroby, które należy diagnozować i leczyć, ale jeżeli zaobserwujesz, iż twoje mleko ma barwę, którą może spowodować krew (czerwone, różowe, pomarańczowe lub czarne), warto udać się z tym do lekarza, by wykluczyć np. raka piersi.

Jeśli w kolor mleka matki jest normalny, ale pojawiają się w nim grudki (które widać gołym okiem po odciągnięciu pokarmu), a pierś jest tkliwa, opuchnięta, czerwona i bolesna, może to oznaczać zapalenie piersi lub zatkane kanaliki mleczne. W takiej sytuacji pomagają ciepłe okłady lub takie z liści kapusty oraz częste i regularne odciąganie pokarmu i przystawianie dziecka do piersi.

Czasem mleko może zmieniać nie tylko kolor, ale również i zapach – najczęściej dzieje się tak, gdy mama zje coś o wyjątkowo intensywnym zapachu, np. czosnek. Bywa, iż mleko ma nieprzyjemny zapach czasem określany jako mydlany – zwykle dzieje się tak z powodu działania enzymów znajdujących się w mleku, które prowadzą do utleniania się mleka, jeżeli je odciągamy i zostawiamy w butelce lub pojemniku. Nie jest ono szkodliwe dla dziecka, ale w takiej sytuacji można je zapasteryzować, jeżeli dziecko odmówi jego wypicia.

Źródło: breastfeeding.asn.au


Idź do oryginalnego materiału