Wakacje zbliżają się wielkimi kropkami….
W Oddziale dla dzieci i młodzieży 9 czerwca odbyły się już ostatnie przed wakacjami kulinarne warsztaty „Książkowe Frykasy”.
Tematem przewodnim były dania proste i szybkie, do wykonania w gorące letnie dni.
Uczestnicy zajęć mieli do wykonania pyszną, kolorową sałatkę oraz prawdziwą bombę witaminową – koktajl owocowy, uwielbiany przez wszystkie dzieci.
Składniki, z których zostały przygotowane nasze posiłki będą sezonowe, a to gwarancja ich doskonałego smaku.
Sałatka powstała na bazie: kapusty lodowej, zielonego ogórka, czerwonych koktajlowych pomidorków, papryki i rzodkiewek. Dodatkiem była mozzarella, prażony słonecznik oraz szczypiorek.
Za pomocą blendera zrobiliśmy koktajle z owoców takich jak: słodkie truskawki, soczysty arbuz, zielone kiwi, były też jabłka i nektarynki, nie zabrakło banana oraz mandarynek.
Tak jak na każdych warsztatach było bardzo wesoło, wszyscy współpracowali ze sobą.
Zrobione frykasiki dzieci zabrały ze sobą do domu.
Na kolejne warsztaty zapraszamy we wrześniu. DO ZOBACZENIA!











