Lagman zwycięża! Zupa z Kazachstanu okrzyknięta najlepszym danie w międzynarodowej rywalizacji

ddb24.pl 2 tygodni temu
Międzynarodowa społeczność studentów Politechniki Białostockiej udowodniła, iż najlepszą formą integracji jest wspólne gotowanie. W cyklicznym konkursie kulinarnym "Cook It Off 2025", organizowanym przez ESN Politechniki Białostockiej i Osiedle Akademickie PB, studenci z sześciu państw rywalizowali na najlepsze danie narodowe. Tytuł mistrza smaku zdobyła drużyna z Kazachstanu za tradycyjną zupę lagman. W semestrze zimowym 2025 / 2026 mury PB gościły blisko 400 studentów z zagranicy, w tym uczestników programu Erasmus+ oraz 80 słuchaczy z Międzynarodowej Szkoły Inżynierskiej, prowadzonej wspólnie z chińskim Tianjin Chengjian University. To właśnie ta różnorodna, międzynarodowa społeczność spotkała się 20 listopada 2025 r. w akademiku Gamma, by zamienić się w szefów kuchni.

Jak podkreśla Hubert Nowicki, wiceprezydent ESN PB, konkurs pełni kluczową funkcję integracyjną.


Nic nie zbliża ludzi lepiej, jak wspólne gotowanie i próbowanie dań, które reprezentują kuchnię innego kraju. Myślę, iż "Cook It Off" to jedna z tych imprez, którą nasi goście zagraniczni będą długo wspominać - mówi Nowicki.


W tegorocznej edycji do kulinarnej bitwy stanęło 10 drużyn reprezentujących takie kraje jak Polska, Chiny, Hiszpania, Turcja, Włochy i Zimbabwe. Uczestnicy mieli zaledwie godzinę na przygotowanie popisowej, oryginalnej p
Idź do oryginalnego materiału