Lato to też dobry czas na kulinarne eksperymenty. 3 przepisy na oryginalne dania z letnimi ziołami

mamadu.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Lato to też dobry czas na kulinarne eksperymenty, w tym ze świeżymi ziołami. Prezentujemy 3 przepisy na oryginalne dania z wykorzystaniem letnich ziół pochodzących od marki Baziółka. Markus Spiske / U


Latem, które jest sezonem wakacyjnym i urlopowym, chętnie stołujemy się w lokalach gastronomicznych i smakujemy zamówionych dań. I dobrze, bo odpoczynek również od prac w kuchni należy się nam wszystkim. Mimo wszystko o tej porze roku warto przyrządzić coś na własną rękę, tym bardziej iż to okres rozkwitania wielu ziół o dobroczynnych i zdrowotnych adekwatnościach. Warto po nie sięgnąć.


Wysyp świeżych ziół w letnim okresie zachęca do przygotowania i jedzenia potraw nie tylko odmiennych od tych codziennie goszczących w kuchni, ale przede wszystkim wpisujących się w zdrowy styl życia. To doskonały czas na przyrządzenie pełnych witamin sałatek, mniej kalorycznych dań z grilla czy zawierających cenne składniki odżywcze zielonych koktajli. Do wszystkich z nich można wykorzystać właśnie zioła.

Gdzie szukać tych wartościowych dodatków do potraw? Na naszym podwórku jedną ze specjalistek w ich uprawie i dostawie jest firma Baziółka. W asortymencie polskiej marki zielarskiej, która w swojej działalności kieruje się maksymą "z miłości do życia", można znaleźć zioła doniczkowe, zioła cięte oraz mikrolistki, wszystkie uprawiane w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez stosowania pestycydów i chemicznych dodatków.

W tegoroczne gorące lato dzięki uprzejmości rodzimego dostawcy wysokiej jakości ziół udostępniamy trzy przepisy na letnie przysmaki z wykorzystaniem zielonych listków i łodyżek. To jednak tylko malutka garść kulinarnych propozycji na ten sezon. Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na oficjalnej stronie Baziółka, gdzie dostępny jest też sklep internetowy, z którego możecie zamówić świeże zioła prosto do swojego domu.

1. Frittata z pietruszką


Składniki:


jajka 9 sztuk


śmietana 18% 300g


parmezan 100g


czerwona cebula


papryczka chili


pomidorki koktajlowe 2 garści


pietruszka 3/4 pęczka


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.

2. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

3. Do miski wbij jajka, dodaj 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Roztrzep jajka. Dodaj śmietanę i połącz składniki.

4. Cebulę pokrój w piórka, a pomidorki przekrój na pół. Pietruszkę i chili posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce i wmieszaj w masę jajeczną.

5. Do masy dodaj resztę składników i delikatnie połącz.

6. Całość przelej do formy. Piecz przez 30 minut. Frittatę możesz jeść gorącą i na zimno.

2. Winogrona pieczone z tymiankiem


Składniki:


winogrona garść


pieczywo 2 kromki


tymianek 1 płaska łyżeczka


ser kozi kilka plastrów


miód 2 łyżki



Przygotowanie:


1. Winogrona umyj.

2. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp tymiankiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni.

3. Piecz przez 20-30 minut.

4. Na pieczywie rozłóż ser. Następnie jeszcze ciepłe winogrona.

5. Całość polej miodem. Jedz od razu.

3. Wrapy w kapuście z bazylią


Składniki:


bazylia pęczek


tofu 1 opakowanie


ogórki gruntowe 2 sztuki


żółta papryka 1 sztuka


jarmuż 3 garści


kapusta włoska 1 mała główka


jogurt grecki


jogurt naturalny 10 łyżek


majonez 6 łyżek


pasta chili 1 łyżka


szczypta soli


sok z cytryny 1 łyżka


sezam 3 łyżki



Przygotowanie:


1. Kapustę podziel na liście, umyj i osusz.

2. Szparagi umyj i odłam końcówki.

3. Paprykę umyj i pokrój słupki.

4. Liść kapusty rozłóż na desce. Rozsmaruj 1 łyżeczkę jogurtu greckiego. Na połowie liścia połóż tofu, paprykę, część liści jarmuż i bazylii. Zwiń liść ciasno tak, aby składniki się nie wysuwały. Możesz pomóc sobie wykałaczką.

5. W miseczce połącz jogurt naturalny, majonez, chilli, sól i sok z cytryny.

6. Wrapy jedz z sosem majonezowym, posypane sezamem.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału