Wysyp świeżych ziół w letnim okresie zachęca do przygotowania i jedzenia potraw nie tylko odmiennych od tych codziennie goszczących w kuchni, ale przede wszystkim wpisujących się w zdrowy styl życia. To doskonały czas na przyrządzenie pełnych witamin sałatek, mniej kalorycznych dań z grilla czy zawierających cenne składniki odżywcze zielonych koktajli. Do wszystkich z nich można wykorzystać właśnie zioła.
Gdzie szukać tych wartościowych dodatków do potraw? Na naszym podwórku jedną ze specjalistek w ich uprawie i dostawie jest firma Baziółka. W asortymencie polskiej marki zielarskiej, która w swojej działalności kieruje się maksymą "z miłości do życia", można znaleźć zioła doniczkowe, zioła cięte oraz mikrolistki, wszystkie uprawiane w sposób ekologiczny i zrównoważony, bez stosowania pestycydów i chemicznych dodatków.
W tegoroczne gorące lato dzięki uprzejmości rodzimego dostawcy wysokiej jakości ziół udostępniamy trzy przepisy na letnie przysmaki z wykorzystaniem zielonych listków i łodyżek. To jednak tylko malutka garść kulinarnych propozycji na ten sezon. Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na oficjalnej stronie Baziółka, gdzie dostępny jest też sklep internetowy, z którego możecie zamówić świeże zioła prosto do swojego domu.
1. Frittata z pietruszką
Składniki:
jajka 9 sztuk
śmietana 18% 300g
parmezan 100g
czerwona cebula
papryczka chili
pomidorki koktajlowe 2 garści
pietruszka 3/4 pęczka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
2. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
3. Do miski wbij jajka, dodaj 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Roztrzep jajka. Dodaj śmietanę i połącz składniki.
4. Cebulę pokrój w piórka, a pomidorki przekrój na pół. Pietruszkę i chili posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce i wmieszaj w masę jajeczną.
5. Do masy dodaj resztę składników i delikatnie połącz.
6. Całość przelej do formy. Piecz przez 30 minut. Frittatę możesz jeść gorącą i na zimno.
2. Winogrona pieczone z tymiankiem
Składniki:
winogrona garść
pieczywo 2 kromki
tymianek 1 płaska łyżeczka
ser kozi kilka plastrów
miód 2 łyżki
Przygotowanie:
1. Winogrona umyj.
2. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp tymiankiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni.
3. Piecz przez 20-30 minut.
4. Na pieczywie rozłóż ser. Następnie jeszcze ciepłe winogrona.
5. Całość polej miodem. Jedz od razu.
3. Wrapy w kapuście z bazylią
Składniki:
bazylia pęczek
tofu 1 opakowanie
ogórki gruntowe 2 sztuki
żółta papryka 1 sztuka
jarmuż 3 garści
kapusta włoska 1 mała główka
jogurt grecki
jogurt naturalny 10 łyżek
majonez 6 łyżek
pasta chili 1 łyżka
szczypta soli
sok z cytryny 1 łyżka
sezam 3 łyżki
Przygotowanie:
1. Kapustę podziel na liście, umyj i osusz.
2. Szparagi umyj i odłam końcówki.
3. Paprykę umyj i pokrój słupki.
4. Liść kapusty rozłóż na desce. Rozsmaruj 1 łyżeczkę jogurtu greckiego. Na połowie liścia połóż tofu, paprykę, część liści jarmuż i bazylii. Zwiń liść ciasno tak, aby składniki się nie wysuwały. Możesz pomóc sobie wykałaczką.
5. W miseczce połącz jogurt naturalny, majonez, chilli, sól i sok z cytryny.
6. Wrapy jedz z sosem majonezowym, posypane sezamem.