W dniach 18-19 lutego 2025 roku w Warszawie odbyły się Ogólnopolskie Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2025. W prestiżowym konkursie wzięli udział uczniowie z całej Polski, prezentując swoje umiejętności cukiernicze i kreatywne podejście do tematu przewodniego, którym było 1000 lecie Korony Polski. W tegorocznej edycji konkursu wielki sukces odniosły uczennice Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle: Wiktoria Malikowska i Klaudia Głowacka, które zdobyły drugie miejsce, oraz Kinga Kluza i Julia Klocek, które zajęły trzecie miejsce.
Rywalizacja rozpoczęła się już w listopadzie 2024 roku, kiedy to jury spośród ponad 30 zgłoszonych projektów wybrało osiem najlepszych do finału. Wśród nich znalazły się dwa zespoły reprezentujące ZSUiS w Jaśle. Drużyny pod opieką nauczycielek Marty Mikrut i Patrycji Janusz przygotowywały się do zawodów poprzez liczne treningi i testowanie różnych kompozycji smakowych oraz dekoracyjnych. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu dwóch identycznych tortów – jeden był przeznaczony do degustacji, a drugi do prezentacji wizualnej z jadalnymi dekoracjami. Ponadto, każda drużyna musiała przygotować sześć identycznych deserów, które miały zachwycić nie tylko smakiem, ale także wyglądem. W czasie trzech godzin pracy zespoły musiały wykazać się precyzją, umiejętnościami technicznymi oraz wiedza teoretyczną, odpowiadając na pytania jury dotyczące technik oraz doboru składników.
Na konkurs do Warszawy uczennice nie pojechały same. Towarzyszyła im grupa dopingujących kolegów z klas: technik technologii żywności oraz technik stylista, którzy podkreślili temat konkursu uszytym strojem szlacheckim. Sesje zdjęciową wykonał uczeń Igor Witusik kształcący się w zawodzie fotograf, który również odnosi sukcesy w fotografii.
ZSUiS w Jaśle od lat bierze udział w konkursach cukierniczych i osiąga znaczone sukcesy. To już trzeci raz, kiedy uczniowie tej szkoły wracają z medalami z Expo Sweet. W 2019 r. wicemistrzostwo Polski wywalczyli Bartłomiej Smoleń i Maksymilian Czechowicz, a w 2023 r. – na trzecim stopniu podium stanęli Wiktoria Malikowska oraz Sebastian Nowak.
Udział uczennic ZSUiS w Expo Sweet 2025 zakończył się spektakularnym sukcesem. Drugie i trzecie miejsce w konkursie to ogromne wyróżnienie i dowód na wysoki poziom kształcenia w dziedzinie cukiernictwa w tej szkole. Talent, determinacja i wsparcie nauczycieli pozwoliły na osiągnięcie wybitnych wyników, które na pewno zapiszą się w historii szkoły jako jedno z największych osiągnięć jej uczniów.
















Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.