Lekarz przestrzega przed mieszaniem alkoholu z dietetyczną colą. Skutki mogą być tragiczne!

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Debata na temat zagrożeń zdrowotnych związanych z piciem dietetycznej coli trwa od lat, a niektórzy eksperci twierdzą, iż sztuczne słodziki zawarte w napojach mogą być bardzo niebezpieczne. Ostatnie badania sugerują, iż dietetyczna cola może być jeszcze bardziej niebezpieczna po zmieszaniu z alkoholem.

Dr Karan Rajan, który regularnie dzieli się wskazówkami zdrowotnymi na swoim TikTok, wyjaśnił, dlaczego lepiej wybrać zwykły napój niż ten z dodatkiem słodzików.

źródło: TikTok/dr.karanr

Cukier w zwykłej coli sprawia, iż żołądek wolniej opróżnia się do jelita cienkiego, spowalniając wchłanianie do krwioobiegu – powiedział.

Z tego samego powodu nie powinno spożywać się alkoholu na pusty żołądek. Powoduje to szybsze upijanie, gdyż nie ma nic, co mogłoby „spowolnić wchłanianie alkoholu.

Ciekawe doświadczenie przeprowadziła jedena z TikTokerek Loryn Powell. Jednego dnia wypiła drinka na bazie dietetycznej coli, a drugiego z jej klasycznym odpowiednikiem. Okazało się, iż przy zwykłej coli zawartość alkoholu w jej krwi wynosiła 0,061 procent. Natomiast w przypadku tej dietetycznej wynik wskazywał 0,086 procent.

@dr.karanr DIET COKE V REGULAR COKE @lorynpowell ♬ Cornfield Chase – Hans Zimmer

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Liverpoolu wykazały, iż połączenie tych dwóch napojów zwiększa prawdopodobieństwo szybszego odurzenia osoby pijącej, a działanie alkoholu jest prawdopodobnie silniejsze.

W badaniu uczestniczyła grupa ochotników, którym podano wódkę lub gin z tonikiem do dietetycznej coli lub zwykłej coli. Następnie ochotników poproszono o ocenę poziomu upojenia alkoholowego i okazało się, iż ci, którzy spożywali mieszankę alkoholową z dietetyczną colą, zgłaszali znacznie wyższy poziom upojenia alkoholowego niż ci, którzy pili tę samą mieszankę ze zwykłą colą.

Naukowcy są przekonani, iż sztuczne słodziki zawarte w dietetycznej coli mogą działać jak „wzmacniacz” alkoholu, co oznacza, iż osoba pijąca odczuwa działanie alkoholu szybciej i z większą intensywnością. Może to prowadzić do tego, iż osoby piją więcej niż normalnie i stają się bardziej odurzone, niż się spodziewały.

Naukowcy zauważyli również, iż efekty nie ograniczają się do dietetycznej coli i iż inne sztucznie słodzone napoje, takie jak napoje energetyczne, również mogą mieć podobne efekty.

Badanie podkreśla, jak ważna jest świadomość tego, jak mieszanie różnych napojów może wpływać na poziom odurzenia oraz potencjalne ryzyko z tym związane. Służy również jako przypomnienie, aby zawsze pić odpowiedzialnie i przestrzegać zalecanych limitów.

Idź do oryginalnego materiału