Zioła – letni must-have od Baziółki
Lato to czas lekkości, świeżości i naturalnych smaków – a nic nie podkreśla ich lepiej niż świeże zioła. Bazylia, mięta czy tymianek nie tylko wzbogacają aromat i wygląd potraw, ale też wspierają zdrowie: są źródłem naturalnych antyoksydantów, witamin oraz sprzymierzeńcem w trawieniu. Zioła od Baziółki to idealny sposób, by wprowadzić do codziennej kuchni smak lata w najczystszej postaci.
Poznaj łatwe i szybkie przepisy z wykorzystaniem produktów Baziółka oraz dowiedz się, jak i gdzie zaopatrzyć się w świeże zioła na lato.
LODY DLA DZIECI Z MIĘTĄ
Potrzebujesz:
(na 2 lody)
8–10 listków mięty
4–6 łyżek granoli
1 morelę
pół garści borówek
4–6 łyżek jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki pyłku pszczelego
2–4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Miętę posiekaj. Morelę pokrój w mniejsze cząstki. Do formy na lody wlewaj warstwami jogurt i układaj resztę składników. Włóż patyczki i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny albo do całkowitego zamrożenia.
PLACUSZKI Z PIECZONYM RABARBAREM I MELISĄ
Potrzebujesz:
2 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
sok z jednej pomarańczy
garść melisy
płynny miód
jogurt waniliowy
skórkę otartą z połowy limonki
garść malin
garść truskawek
250 g mąki pszennej
250 g mleka roślinnego lub krowiego
1 jajko
szczyptę soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masło lub olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Rabarbar umyj i pokrój w mniejsze cząstki. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej wyciśniętym sokiem z pomarańczy i wymieszaj z cukrem. Piecz w temperaturze 180°C, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec pieczenia dodaj porwaną melisę.
Aby przygotować placuszki, wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i miksuj, aż masa będzie jednolita. Odstaw na minimum 30 minut. Placki smaż na tłuszczu z obu stron, aż będą zarumienione. Podawaj z jogurtem, owocami, miodem oraz świeżą melisą.
SAŁATA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ I SŁONECZNIKIEM
Potrzebujesz:
1 mniejszą cukinię
1 pęczek rzodkiewek
6–7 łyżek oleju rzepakowego
150 g ulubionego makaronu
100 g fety
2 opakowania słonecznika
1/4 kubka oliwy
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżkę pasty tahini
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2–3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a po ugotowaniu przelej zimną wodą. W misce połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, tahini, czosnek oraz parmezan. Dopraw sos solą i pieprzem.
Cukinię i rzodkiewki umyj. Cukinię pokrój w większe kawałki, a rzodkiewki w mniejsze cząstki. Umieść warzywa w misce, zalej olejem, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj. Smaż na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż się zarumienią.
Warzywa przełóż do miski z makaronem i słonecznikiem. Podawaj z przygotowanym sosem i pokruszoną fetą.
SERNIK Z MIĘTĄ
Potrzebujesz:
220 g ciastek owsianych
90 g masła
900 g sera twarogowego do sernika
1 laskę wanilii
280 g marmolady morelowej
1 owoc kaki (opcjonalnie – świetnie sprawdzą się też cząstki mandarynki)
90 g cukru pudru
2 łyżki drobno posiekanej mięty
szczyptę soli
skórkę otartą z pomarańczy
Przygotowanie:
Formę okrągłą do pieczenia ciasta wysmaruj masłem. Ciastka włóż do blendera i zmiksuj na grube okruchy. Masło rozpuść i ostudź, następnie wymieszaj z ciastkami i szczyptą soli. Uzyskaną kruszonką wyłóż spód formy i wstaw blaszkę do zamrażarki na 5 minut.
Ser przełóż do miski. Dodaj wanilię, miętę oraz skórkę z pomarańczy. Na małych obrotach miksuj, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodaj marmoladę i krótko zmiksuj. Masę przełóż do formy.
W tym momencie sernik jest gotowy do zjedzenia, ale najlepiej smakuje schłodzony – wstaw go do lodówki na minimum kilka godzin. jeżeli masz owoc kaki, obierz go ze skórki, pokrój w cząstki i ułóż na wierzchu ciasta razem z listkami mięty.
Teraz zioła marki Baziółka możesz zamówić również z dostawą nie tylko do Warszawy, ale również i Krakowa!