Letnia kuchnia pełna ziół z Baziółką – proste przepisy na zdrowe i orzeźwiające dania

mamadu.pl 1 dzień temu
Baziółka to marka ziołowych produktów — idealna na lato, gdy mamy pod dostatkiem świeżych ziół i chcemy je wykorzystać w prostych, zdrowych przepisach.


Zioła – letni must-have od Baziółki


Lato to czas lekkości, świeżości i naturalnych smaków – a nic nie podkreśla ich lepiej niż świeże zioła. Bazylia, mięta czy tymianek nie tylko wzbogacają aromat i wygląd potraw, ale też wspierają zdrowie: są źródłem naturalnych antyoksydantów, witamin oraz sprzymierzeńcem w trawieniu. Zioła od Baziółki to idealny sposób, by wprowadzić do codziennej kuchni smak lata w najczystszej postaci.

Poznaj łatwe i szybkie przepisy z wykorzystaniem produktów Baziółka oraz dowiedz się, jak i gdzie zaopatrzyć się w świeże zioła na lato.


LODY DLA DZIECI Z MIĘTĄ


Potrzebujesz:


(na 2 lody)


8–10 listków mięty


4–6 łyżek granoli


1 morelę


pół garści borówek


4–6 łyżek jogurtu naturalnego


0,5 łyżeczki pyłku pszczelego


2–4 łyżki syropu klonowego


Przygotowanie:


Miętę posiekaj. Morelę pokrój w mniejsze cząstki. Do formy na lody wlewaj warstwami jogurt i układaj resztę składników. Włóż patyczki i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny albo do całkowitego zamrożenia.

PLACUSZKI Z PIECZONYM RABARBAREM I MELISĄ


Potrzebujesz:


2 łodygi rabarbaru


3 łyżki cukru


sok z jednej pomarańczy


garść melisy


płynny miód


jogurt waniliowy


skórkę otartą z połowy limonki


garść malin


garść truskawek


250 g mąki pszennej


250 g mleka roślinnego lub krowiego


1 jajko


szczyptę soli


1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


masło lub olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:


Rabarbar umyj i pokrój w mniejsze cząstki. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej wyciśniętym sokiem z pomarańczy i wymieszaj z cukrem. Piecz w temperaturze 180°C, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec pieczenia dodaj porwaną melisę.

Aby przygotować placuszki, wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i miksuj, aż masa będzie jednolita. Odstaw na minimum 30 minut. Placki smaż na tłuszczu z obu stron, aż będą zarumienione. Podawaj z jogurtem, owocami, miodem oraz świeżą melisą.


SAŁATA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ I SŁONECZNIKIEM


Potrzebujesz:


1 mniejszą cukinię


1 pęczek rzodkiewek


6–7 łyżek oleju rzepakowego


150 g ulubionego makaronu


100 g fety


2 opakowania słonecznika


1/4 kubka oliwy


sok wyciśnięty z jednej cytryny


1 łyżeczkę musztardy


1 łyżkę pasty tahini


1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę


2–3 łyżki startego parmezanu


sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:


Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a po ugotowaniu przelej zimną wodą. W misce połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, tahini, czosnek oraz parmezan. Dopraw sos solą i pieprzem.

Cukinię i rzodkiewki umyj. Cukinię pokrój w większe kawałki, a rzodkiewki w mniejsze cząstki. Umieść warzywa w misce, zalej olejem, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj. Smaż na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż się zarumienią.

Warzywa przełóż do miski z makaronem i słonecznikiem. Podawaj z przygotowanym sosem i pokruszoną fetą.

SERNIK Z MIĘTĄ


Potrzebujesz:


220 g ciastek owsianych


90 g masła


900 g sera twarogowego do sernika


1 laskę wanilii


280 g marmolady morelowej


1 owoc kaki (opcjonalnie – świetnie sprawdzą się też cząstki mandarynki)


90 g cukru pudru


2 łyżki drobno posiekanej mięty


szczyptę soli


skórkę otartą z pomarańczy


Przygotowanie:


Formę okrągłą do pieczenia ciasta wysmaruj masłem. Ciastka włóż do blendera i zmiksuj na grube okruchy. Masło rozpuść i ostudź, następnie wymieszaj z ciastkami i szczyptą soli. Uzyskaną kruszonką wyłóż spód formy i wstaw blaszkę do zamrażarki na 5 minut.

Ser przełóż do miski. Dodaj wanilię, miętę oraz skórkę z pomarańczy. Na małych obrotach miksuj, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodaj marmoladę i krótko zmiksuj. Masę przełóż do formy.

W tym momencie sernik jest gotowy do zjedzenia, ale najlepiej smakuje schłodzony – wstaw go do lodówki na minimum kilka godzin. jeżeli masz owoc kaki, obierz go ze skórki, pokrój w cząstki i ułóż na wierzchu ciasta razem z listkami mięty.

Teraz zioła marki Baziółka możesz zamówić również z dostawą nie tylko do Warszawy, ale również i Krakowa!

Zamawiaj na: https://baziolka.pl/product_cat/ziola-doniczkowe/


Idź do oryginalnego materiału