Najgorsze mięso. Polacy chętnie je kupują, a to błąd

upday.com 1 tydzień temu

Polski obiad często nie może obejść się bez mięsa. A już z pewnością niewielu wyobraża sobie majówkowego grilla bez wyrobów z nim związanych na ruszcie. Niestety, nie wszystkie rodzaje mięsa są zdrowe i wartościowe. Jeden rodzaj warto omijać szerokim łukiem.


Artykuł powstał w ramach współpracy upday i serwisu portalparentingowy.pl.

Tanie mięso mielone

Dobre mięso na obiad to wcale nie taki prosty zakup. Półki w sklepowych lodówkach uginają się pod ciężarem przeróżnych mięs. Tym, co często nas przyciąga, nie jest konkretny smak mięsa lub jego jakość, a promocyjna cena. Ten rodzaj mięsa często jest przeceniony, więc Polacy wybierają go najczęściej.

Mowa o mięsie mielonym, które jest bardzo popularne. Codziennie Polacy przygotowują z niego kotlety, nadziewają nim paprykę, faszerują gołąbki. Nie warto jednak ulegać pokusie cenowej, ponieważ mięso mielone często jest słabej jakości. Najgorszym jego rodzajem jest to opatrzone napisem "garmażeryjne".

Mięso garmażeryjne - co to?

Mięso mielone, które jest dobrej jakości, to to składające się w 100 procentach z mięsa oraz ewentualnie 1 procenta soli. Z kolei mięso garmażeryjne zawiera tylko od 70 do 90 procent mięsa. Producenci mogą dorzucić do jego składu jeszcze białka roślinne, wodę, regulatory kwasowości oraz inne substancje, które wzmocnią smak lub przedłużą datę przydatności do spożycia produktu.

Pomimo wątpliwej jakości, mięso garmażeryjne to i tak nie najgorsze, co możemy znaleźć na sklepowych półkach.

Jeszcze gorszym wyborem jest mięso oddzielone mechanicznie. Oznaczone skrótem MOM znajdziemy w gotowych produktach: pasztetach, konserwach czy parówkach. Ukrywane jest tam, gdzie forma produktu dopuszcza maksymalny poziom zmielenia, ponieważ MOM oprócz skrawek mięśni zawiera również rozdrobnione pazury, kości, ścięgna i inne tkanki.

MOM - mięso oddzielone mechanicznie

MOM są to resztki mięsa oddzielone od kości, przy czym używanie słowa "mięso" jest tutaj mocno na wyrost.

Mięso oddzielone mechanicznie będzie zawierało wszystkie fragmenty zwierzęcia, które da się zmielić i można uznać za jadalne w tym skrzydła, łapy, głowy i szyje. Mięsno-kostna papka używana jest do produkcji dań gotowych w słoikach i wędlin o wysokim poziomie zmielenia.

MOM i mięso garmażeryjne mają mało wartości odżywczych. Ich skład często jest uzupełniany substancjami, które jedzone w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia. Takie mięso trudniej będzie się również gotować i inaczej zachowywać w procesie przygotowywania posiłku. Ustabilizowane regulatorami podczas smażenia będzie sztywnieć i się wysuszać.

Autor: Aneta Zabłocka

Idź do oryginalnego materiału