Nie bierz pierwszej ryby z brzegu. W czasie zakupów zwróć uwagę na te szczegóły

genialne.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak kupić dobrą rybę? Fot. Freepik


Ryba rybie nierówna. Niektóre gatunki zawierają metale ciężkie. Inne są karmione antybiotykami lub źle przechowywane. Jak wobec tego wszystkiego kupić dobrą rybę? Podpowiadamy, na co powinieneś zwracać uwagę podczas zakupów.

Lekarze oraz dietetycy zalecają jedzenie ryb 2 razy w tygodniu. Podkreślają, iż ryby są bogatym źródłem m.in. kwasów omega-3, a także witaminy D. Niestety niektóre zawierają również sporo metali ciężkich, mikroplastiku, pestycydów i innych substancji groźnych dla ludzi. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jakie ryby wybierać i na co zwracać uwagę przy zakupach.

Jak kupić dobrą rybę?

Ryby morskie są najczęściej zanieczyszczane metalami ciężkimi oraz mikroplastikiem. W przypadku ryb słodkowodnych przeważają azotany i pestycydy, które mogą znajdować się w rzekach oraz jeziorach. Im starsza jest ryba, tym więcej toksyn znajduje się w jej mięsie. Właśnie dlatego eksperci radzą, by wybierać ryby jak najmłodsze. Dodają, iż najlepiej jest kupować je w małych, lokalnych gospodarstwach. Dzięki temu można sprawdzić, jakie są warunki hodowli i czym są karmione. jeżeli robisz zakupy w sklepie, szukaj ryb z certyfikatami MSC (w przypadku ryb morskich) oraz ASC (dla ryb słodkowodnych). Obydwa gwarantują, iż ryby zostały złowione lub wyhodowane w sposób możliwie najbardziej ekologiczny.

Jak kupić dobrą rybę? Fot. Freepik

Jakie gatunki ryb wybierać?

Najlepszym wyborem są tłuste ryby morskie, które zawierają najwięcej kwasów omega-3.

  • Za najzdrowsze uważa się ryby, które są polecane przez ekspertów dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz małych dzieci. Są to: makrela atlantycka, maślana, morszczuk, dorsz, flądra, a także hodowlane pstrąg i łosoś norweski.
  • Do gatunków polecanych ogółowi populacji zaliczają się również m.in.: karmazyn, łosoś pacyficzny i atlantycki, mintaj, miruna, morszczuk, karp, okoń, sandacz, sola, szprot czy śledź atlantycki.
  • Lekarze i dietetycy są zgodni, iż do najmniej zdrowych gatunków ryb należą m.in. tuńczyk, panga, tilapia czy rekin.

Jak rozpoznać dobrą rybę?

Wiesz już, jak kupić dobrą rybę, wybierając odpowiedni gatunek i kierując się certyfikatami. Powinieneś jednak wiedzieć również, jak rozpoznać rybę, która jest świeża. Tylko jej mięso będzie zdrowe i smaczne. Oto jak rozpoznać świeżą rybę.

  • W przypadku ryb sprzedawanych luzem zwróć uwagę na warunki przechowywania. Nie powinny znajdować się poza lodówką. Przy rybach pakowanych sprawdzaj datę przydatności. jeżeli ryba jest przeterminowana, nie kupuj jej.
  • Świeże ryby powinny mieć lekko wilgotne, niepostrzępione płetwy o regularnej strukturze, przezroczysty śluz na skórze, jaskrawe skrzela oraz wypukłe, błyszczące oczy.
  • Kupując mrożone ryby, zwracaj uwagę na ilość glazury. Nie powinno być jej zbyt dużo. Aby ryba była dobrze zabezpieczona, wystarczy tylko 5 procent otoczki z lodu.
  • Czytaj etykiety. Znajdziesz na nich informacje o metodzie produkcji, miejscu oraz sposobie połowu, a także certyfikatach. W przypadku ryb niepakowanych wszystkie te dane powinny znajdować się na tablicy informacyjnej lub plakacie.

Jak kupić dobrą rybę? Fot. Genialne.pl

Idź do oryginalnego materiału