Niezwykłe, nieznane, niesłychane. Wytrzymałość skorupki jajka

angora24.pl 1 tydzień temu

Mit ten obalili inżynierowie MIT (amerykańska uczelnia Massachusetts Institute of Technology), przeprowadzając eksperymenty. Najpierw zbadali sztywność i wytrzymałość wapiennej powłoki na zwiększanie nacisku. Okazało się, iż podczas zgniatania w obu przypadkach pierwsze pęknięcia powstawały przy użyciu dokładnie takiej samej siły. Następnie testowano wytrzymałość w czasie upadku. I tu zaskoczenie – skorupka na bokach jest bardziej elastyczna, więc lepiej absorbuje energię w chwili zderzenia z podłożem, niż kruche i sztywniejsze wierzchołki.

Uczeni sądzą, iż przekonanie o kiepskiej wytrzymałości boków wzięło się ze sposobu, w jaki rozbijamy jajka, gdy chcemy dostać się do ich zawartości, nie uszkadzając żółtka. W tym przypadku działanie sił jest jednak inne niż podczas swobodnego upadku – uderzamy skoncentrowaną siłą w konkretny punkt.

Idź do oryginalnego materiału