Pożegnaj lato na słodko. Skorzystaj z tych przepisów, a gotowanie ułatw sobie multicookerem

mamadu.pl 2 miesięcy temu
Choć jeszcze nie widzimy tego za swoim oknem ani nie czujemy tego na swojej skórze, to nadchodzi koniec lata. Przynajmniej tego kalendarzowego, które kończy się 22 września, aby ustąpić miejsca jesieni. Co powiecie na pomysł, by pożegnać tę upalną porę roku na słodko, tj. poprzez przyrządzenie jakiegoś smakowitego deseru? jeżeli jesteście na tak, skorzystajcie z deserowych przepisów udostępnionych dzięki uprzejmości marki Tefal.


Mini serniczki cytrynowo-pistacjowe? A może ciasto bananowe z borówkami? Albo placuszki z ricotty, czyli miękkiego sera o kremowej konsystencji, wywodzącego się ze środkowych i południowych Włoch? Już na samą myśl o tych słodkich deserach idealnych na kończące się lato robi się miło na żołądku. To właśnie przepisami na te słodkości chcemy podzielić się wami tu i teraz. Ciekawostka: co je łączy oprócz słodkiego smaku?

Pomocą w przygotowaniu wszystkich deserów służył inteligentny multicooker Tefal Cook4Me Touch. Jest to wielofunkcyjne urządzenie do przyrządzania rozmaitych dań, wliczając w to słodkie desery. Obsługuje się je dzięki w pełni multimedialnego ekranu dotykowego. Z tym elektronicznym pomocnikiem w kuchni użytkownik, prowadzony krok po kroku przez proces gotowania, przygotuje wiele potraw w mniej niż 10 minut!

Multicooker oferuje 13 automatycznych programów gotowania oraz 250 przepisów kulinarnych, w tym ponad 100 do przyrządzenia w kilka minut. Po wyborze przepisu urządzenie wyświetla na ekranie instrukcję zawierającą zdjęcia, filmy i wskazówki, aby użytkownik mógł zmaterializować na stole upragniony efekt kulinarny. Dodatkowo sprzęt współpracuje z aplikacją MY TEFAL, która ma już ponad 1000 przepisów.

Już nie przedłużając, zachęcamy smakoszy deserów do skorzystania z poniższych słodkich i letnich przepisów przygotowanych przez influencerów współpracujących z marką Tefal, producentem urządzenia Cook4Me Touch. Wszystkie z nich znajdziecie też w pamięci tego elektronicznego asystenta kuchennego po połączeniu go z Wi-Fi. Smacznego!

1. Mini serniczki cytrynowo-pistacjowe


Składniki:


250 g skyru


1 jajko


3 łyżki erytrytolu


4 łyżeczki kremu pistacjowego 100%


0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru


1 łyżka orzechów pistacjowych


1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


1 łyżeczka skórki z cytryny



Przygotowanie:


1. Jajko, skyr, budyń, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i erytrytol wymieszaj na gładką masę (nie mieszaj zbyt długo, a jedynie do połączenia się składników).

2. Przełóż masę do dwóch małych kokilek wysmarowanych masłem (nie powinny być bardziej zapełnione niż do połowy objętości).

3. Wyłóż dno misy Cook4me papierem do pieczenia.

4. Wstaw naczynia żaroodporne do misy urządzenia, nałóż nakładkę Extra Crisp i ustaw czas pieczenia na 20 min oraz 160°C, po czym naciśnij Start. W międzyczasie posiekaj pistacje na drobne kawałki.

5. Gotowy sernik, po ostudzeniu, udekoruj pozostałym kremem pistacjowym i posyp posiekanymi pistacjami.

Autor: FITATU


2. Ciasto bananowe z borówkami


Składniki:


3 dojrzałe banany


2 jajka


200 g mąki pszennej


100 ml oleju


1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


6 łyżeczek cukru waniliowego


borówki



Przygotowanie:


1. Banany rozgnieć w dużej misce widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszaj.

2. Formę do pieczenia wyłóż nawilżonym papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Borówki ułóż na wierzchu, lekko dociskając w głąb ciasta.

3. Do Cook4me włóż formę z ciastem i załóż pokrywkę Extra Crisp. Ustaw 200°C i piec przez 45 min.

Autorka: Pati Sołtysik


3. Placuszki z ricotty


Składniki:


150 g ricotty


2 łyżki mąki migdałowej


1 łyżka budyniu waniliowego


1 jajko


1 łyżka oleju kokosowego


owoce sezonowe


dowolny jogurt



Przygotowanie:


1. Wymieszaj ser, mąkę, jajko i budyń w jednolitą masę.

2. Placuszki smaż w Cook4Me na rozgrzanym oleju kokosowym, z każdej strony po 4 minuty.

3. Podawaj placuszki z jogurtem i owocami.

Autorka: Karolina Łukasiewicz


Idź do oryginalnego materiału