Program Makłowicza zrobił furorę wśród Polaków. Mało kto wie, iż teoretycznie nie powinien powstać

g.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl


Robert Makłowicz jest uwielbiany zarówno przez starsze, jak i przez młode pokolenie. Jego przyjacielska postawa, promienny uśmiech i kojący głos zyskały całą rzeszę fanów. Jak się jednak okazuje, zanim zaczął pracować jako krytyk kulinarny, studiował coś zupełnie innego.
Chociaż program Roberta Makłowicza nie jest nowością, sam prowadzący cieszy się ogromną popularnością wśród młodego pokolenia. Wcześniej, przed popularyzacją internetu, ciężko było dowiedzieć się więcej o celebrytach, na przykład czy mają potrzebne wykształcenie. Jak się okazało, Makłowicz nie ma doświadczenia gastronomicznego.


REKLAMA


Zobacz wideo
Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy


Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Robert Makłowicz i jego droga do sławy. Wcale nie był profesjonalnym kucharzem
Robert Makłowicz w tej chwili przeżywa czas swojego życia. Udało mu się kupić piękny dom w Chorwacji, ma cudowną żonę, rozwija biznes wraz z dziećmi i ma całą rzeszę fanów wśród młodego pokolenia. Kiedy celebryta rozstał się z TVP, uznał, iż zacznie odkrywać siebie na YouTubie. Dzięki temu jego programy wciąż stanowią źródło fachowej wiedzy. Sam twórca przyciąga coraz to nowych obserwujących dzięki swojej przyjacielskiej postawie i promiennemu uśmiechowi. Starsi widzowie raczej pamiętają jego kulinarne przygody, podczas których odkrywał i przygotowywał lokalne dania, opowiadając ciekawostki o odwiedzanym miejscu. Wtedy nie było możliwości sprawdzenia, czy Robert Makłowicz ma jakiekolwiek kulinarne zaplecze. Po latach okazało się, iż z gotowaniem nie miało nic wspólnego. Robert Witold Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie, jako syn marynarza Włodzimierza Makłowicza i Beaty z domu Preiss. Jego rodzina ma korzenie polskie, ukraińskie, ormiańskie, węgierskie i austriackie. A co ze szkołą?


Program Makłowicza był jak zbawienie. Tak naprawdę zaczynał jako robotnik
Młody Robert Makłowicz postanowił zacząć podróżować i już jako nastolatek mógł się pochwalić ciekawą listą odwiedzonych krajów. Kiedy ukończył V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego w Krakowie, w latach 1982-1989 studiował prawo, a następnie historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Jego potrzeba odkrywanie nowych miejsc przywiodła go w końcu do Wielkiej Brytanii, gdzie pracował między innymi jako robotnik w latach 80. i 90. XX wieku. Wcześnie chwytał się dorywczych fuch w Belgii i w Niemczech, ale to właśnie Londyn okazał się być punktem zwrotnym w jego życiu. Pracując przy budowie centrum handlowego w Kingston Upon Thames miał okazję poznać różne kuchnie świata, po czym postanowił zostać krytykiem kulinarnym. Choć nie była to dla niego prosta droga, po kilku potknięciach w końcu udało mu się dostać do Telewizji Polskiej, gdzie poznał swoją obecną małżonkę. To właśnie ona poddała mu pomysł stworzenia oryginalnego programu kulinarnego. Jeden z kolegów Makłowicza w rozmowie z "Newsweekiem" powiedział:


Dziwiliśmy, iż bierze się za robienie programu kulinarnego, chociaż w ogóle nie umie gotować


"Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" swoją premierę miały w 1998 roku. Później program zmienił nazwę na "Makłowicz w podróży" i tak trwał do 2017 roku, kiedy to drogi smakosza i TVP się rozeszły. W 2020 roku otworzył jednak własny kanał na YoTubie, gdzie publikuje filmy o kulinariach, podróżach i ciekawostkach historycznych.
Idź do oryginalnego materiału