Prosty sposób na letnie sałatki, które pokocha cała rodzina. Poznaj przepisy z tym przepysznym serem

mamadu.pl 9 godzin temu
Lato niesie zmiany, również w naszym domowym menu! Zaczynają królować w nim świeże warzywa i owoce oraz lekkie, ale sycące dania. Przykładem szybkiego i pysznego posiłku, czy to na obiad, czy na kolację, dla całej rodziny, może być sałatka z serem grillowo-sałatkowym. Podrzucamy przepisy na letnie sałatki!


Ser grillowo-sałatkowy uchodzi za prawdziwy delikates. Na grupach kulinarnych w mediach społecznościowych nierzadko mówi się o nim jako jednym z majówkowych hitów. Ten rozpływający się w ustach przysmak przyda się też jako składnik potraw przygotowanych i serwowanych w letnich miesiącach, gdy robi się coraz cieplej.

Niemałe zasługi w popularyzowaniu tego sera w rodzimych sklepach spożywczych i na naszych stołach ma Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw (OSM Krasnystaw), jeden z największych producentów branży mleczarskiej w regionie województwa lubelskiego. Dlaczego warto wybrać Ser Grillowo-Sałatkowy tej właśnie marki?

Ser Grillowo-Sałatkowy OSM Krasnystaw to wysokiej jakości polski produkt, który świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Nie topi się podczas smażenia, ma delikatny, uniwersalny smak i sprężystą konsystencję. W połączeniu z owocami i warzywami tworzy smaczne i zdrowe dania, które zaskakują smakiem i prostotą wykonania.

Co kulinarnego można z niego "wyczarować"? Zachęcamy do skorzystania z poniższych przepisów na 2 letnie sałatki z tym wyjątkowym, lekko słonym serem. Sprawdzą się one doskonale w rodzinnym menu jako szybki, zdrowy i efektowny posiłek dla dzieci i dorosłych – idealny na lato, wspólny piknik czy lekki obiad po pracy.

1. Letnia sałatka z grillowanym serem


Składniki:


1 opakowanie Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw


garść rukoli lub miksu sałat


pół ogórka zielonego


1/2 awokado


garść czarnych oliwek


ok. 10-12 pomidorków koktajlowych


pół pomidora np. malinowego


kilka orzechów pekan


1 łyżeczka miodu


1 łyżeczka soku z cytryny


2 łyżki oliwy z oliwek


świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:


1. Ser pokrój na plastry i grilluj (na grillu, patelni grillowej lub suchej patelni) po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany i lekko chrupiący z wierzchu.

2. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, awokado, pomidora ogórki w plastry


3. W misce wymieszaj sałaty oraz wszystkie pozostałe składniki


4. W osobnej miseczce połącz miód, sok z cytryny i oliwę – to będzie lekki dressing.

5. Na sałatkę ułóż plastry ciepłego sera, polej dressingiem i posyp orzechami.

6. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj od razu.

2. Sałatka roszponkowa z grillowanym serem i grzankami


Składniki:


1 opakowanie Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw


2 garści roszponki


1 pomidor


1 cebula czerwona


0,5 papryki czerwonej


3-4 łyżki oliwki kalamata


1 łyżka oliwy


1 łyżeczka octu balsamicznego


0,5 łyżeczki oregano suszonego


1 opakowanie grzanek do sałatek



Przygotowanie:


1. Ser pokrój na plastry i grilluj (na grillu, patelni grillowej lub suchej patelni) po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a cebulę czerwoną, oliwki kalamata i pomidora w plastry


3. Roszponkę rozłóż na talerzu i dodaj do niej pokrojone warzywa.

4. W osobnej miseczce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, olej sezamowy i dodaj oregano


5. Na sałatkę ułóż plastry ciepłego sera i polej dressingiem.

6. Podawaj z grzankami do sałatek.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału