Niektórzy mają poczucie, iż nie podołają przygotowaniu wielkanocnych potraw, bo to wyższa sztuka kulinarna. Miażdżąca większość jako kolejną barierę wskazuje czas. W dobie tego, iż wszędzie się gdzieś spieszymy, wielu z nas nie ma czasu w przygotowanie jedzenia w oparciu o skomplikowane przepisy. Tymczasem naprawdę nie trzeba wiele wysiłku i poświęcenia, by na świątecznym stole położyć przysmaki wielkanocne np. ciasta.
Naprzeciw potrzebom tych, którzy uważają, iż pieczenie ciast na Święta Wielkanocne to trudne i czasochłonne zadanie, wychodzi marka spożywcza Delecta. Producent m.in. szeroko rozumianych produktów do pieczenia podzielił się z nami trzema prostymi przepisami na najpopularniejsze wypieki wielkanocne. Pochodzą one ze strony bloga delektujemy.pl, który zachęca do cukierniczych "eksperymentów" w kuchni.
Mazurek wielkanocny
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 jajko
100 gramów margaryny/ masła
1 opakowanie ciasta kruchego z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
Masa budyniowa:
1 opakowanie masy karmelowej z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
125 ml mleka
250 ml zimnej śmietanki 30%
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
migdały
płatki migdałowe
Pisak z lukrem do dekorowania ciasta z zestawu Mazurek wielkanocny smak karmelowy Delecta
1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra-dół). Zawartość torebki z ciastem przesyp do miski. Dodaj jajko oraz margarynę/ masło. Miksuj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Ciasto zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2: Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, włóż na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: mniejszą i większą. Większa część rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 6 mm. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj kulki wielkości orzecha laskowego. Układaj jedną obok drugiej, tak aby utworzyły rant ciasta. Środek ciasta ponakłuwaj widelcem.
KROK 3: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 24 minut. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Torebkę z masą budyniową wymieszaj z zimnym mlekiem i cukrem. Dodaj do gotującej się śmietany i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
KROK 5: Ciepłą masę budyniową wylej na ostudzone ciasto i wyrównaj.
KROK 6: Udekoruj mazurek migdałami, płatkami migdałów oraz dołączonym do zestawu pisakiem*. *Pisak umieść w gorącej wodzie (nakrętką do dołu) na 1 minutę. Tubkę z lukrem ugnieć kilka razy do uzyskania jednolitej masy.
Mazurek możesz kupić tylko w sklepach sieci Dino.
Źródło przepisu: Blog delektujemy.pl.
Cytrynowa babka wielkanocna
SKŁADNIKI:
250 g masła, miękkiego
1 szklanka cukru
4 duże jajka
skórka otarta z 2 dużych cytryn
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności 2,5 litra dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką lub użyj sprayu do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj skórkę oraz sok z cytryny.
KROK 3: W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj tylko do połączenia składników.
KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź.
KROK 5: Przygotuj polewę, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź równomiernie na wierzchu ostudzonej babki.
Źródło przepisu: Blog delektujemy.pl.
Sernik z rosą
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
1 opakowanie mieszanki do wypieku kruchego ciasta Delecta
100 g masła
1 jajo
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego Delecta
2 opakowania budyniu smak waniliowy Delecta
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche:
KROK 1: Na stolnicy lub w mikserze, używając płaskiego mieszadła, zagnieć ciasto: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło i cukier puder.
KROK 2: Rozdrobnić składniki, następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć na chwilę do zamrażalnika.
KROK 3: Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub krupczatką.
KROK 4: Ciasto rozłożyć na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Masa serowa:
KROK 1: 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru na puszysty biały krem (ok. 10 minut).
KROK 2: Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg i ekstrakt waniliowy cały czas miksując.
KROK 3: W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami.
KROK 4: Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny.
KROK 5: Delikatnie wylać masą na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.
Bezowa pianka:
KROK 1: Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika.
KROK 2: Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
KROK 3: Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki dzięki specjalnej płytki do dekoracji tortów.
KROK 4: Piec w 150 stopni C przez 20 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Krople rosy pojawią się, gdy sernik będzie wystudzony.
Źródło przepisu: Blog delektujemy.pl.