Przed nami Wielkanoc – więc na nasze stoły wjeżdżają wielkanocne pyszności. Tradycyjnie wypełniona jest nimi święconka, którą przygotowujemy na śniadanie wielkanocne i święcimy w Wielką Sobotę. W różnych regionach Polski skład święconki nieco się różni, jednak w każdym znajdziemy produkty będące symbolem dostatku i oddania czci Chrystusowi Zmartwychwstałemu. Wszędzie do koszyczka wkładamy: chleb, chrzan, pieprz i sól, jajka – ugotowane na twardo i przepięknie ozdobione – pisanki lub kraszanki, wędliny – najczęściej kiełbaska lub szynka, ciasto – babka wielkanocna.
Obok pysznych pokarmów do koszyczka wkładamy także baranka (czy to z ciasta, czy z cukru) symbolizującego zwycięstwo Chrystusa nad śmiercią. Obowiązkowym daniem śniadania wielkanocnego jest barszcz, który tego dnia smakuje wyjątkowo.
Trud przygotowania wielkanocnych pyszności podjęli podczas zajęć praktycznych uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły. Rezultaty ich pracy oraz propozycje aranżacji święconki możemy zobaczyć na załączonych fotografiach.












