Rewolucja edukacyjna w dziedzinie przetwórstwa mięsa w Sokołowie Podlaskim

ore.edu.pl 6 godzin temu

25 czerwca w Sokołowie Podlaskim nastąpiło oficjalne otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności w Dziedzinie Przetwórstwa Mięsa. To pierwszy tego typu obiekt w Polsce. Zabytkową oborę zamieniono w ultranowoczesne centrum szkoleniowe, które kształci przyszłych ekspertów branży spożywczej.

W odrestaurowanym budynku na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) mieszczą się dziś:

  • mikrolaboratorium biologiczne do badań mikroflory mięsa;
  • laboratorium chemiczne do analizy składu i jakości produktów;
  • w pełni wyposażone sale komputerowe;
  • nowoczesne sale egzaminacyjne, w których już pierwszego dnia odbyły się warsztaty prowadzone przez technologa żywności.

Z możliwości BCU skorzystają uczniowie szkół branżowych, nauczyciele, studenci, pracownicy sektora spożywczego, a także dorośli, którzy chcą zdobyć lub poszerzyć kwalifikacje. To realne wsparcie rozwoju lokalnego rynku pracy i odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów w sektorze mięsnym.

Z okazji inauguracji Branżowego Centrum Umiejętności w Dziedzinie Przetwórstwa Mięsa zorganizowano konferencję „BCU jako impuls rozwoju kadr w branży spożywczej w dziedzinie przetwórstwa mięsa”. Uroczystość zgromadziła reprezentantów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Edukacji Narodowej, samorządy, przedstawicieli firm mięsnych oraz społeczność szkolną.

Dyrektor ZSCKR Sławomir Wróblewski przekonywał uczestników, iż w nowym centrum jest absolutnie wszystko, czego potrzeba, aby promować najwyższe standardy jakości mięsa.

Dr Krystian Tarczyński (Uniwersytet w Siedlcach) przedstawił, jak nowoczesna diagnostyka mięsa odpowiada na potrzeby współczesnych konsumentów.

Boris Poleganow (Instytut Badań Edukacyjnych) przybliżył ideę kwalifikacji sektorowych i zaprezentował, jak BCU wpisuje się w system edukacji zawodowej.

Magdalena Mrozkowiak z Ośrodka Rozwoju Edukacji wygłosiła prelekcję „Współpraca szkół zawodowych z otoczeniem instytucjonalnym – modele, formy i znaczenie partnerstwa dla jakości kształcenia i rozwoju lokalnego rynku pracy”. Podkreśliła rangę partnerstw między szkołami a instytucjami oraz zaprezentowała dwa projekty ORE: portal infozawodowe.men.gov.pl i „E-materiały wspierające kształcenie kompetencji zawodowych”. Pokazała, jak mocno branżowe centra umiejętności mogą skorzystać z sieci współpracy: szkoły – samorządy – biznes – instytucje badawcze. Dzięki temu kształcenie staje się:

  • praktyczne – oparte na realnych potrzebach rynku;
  • nowoczesne – wykorzystuje e-materiały i zaawansowane laboratoria;
  • elastyczne – otwarte na ludzi w każdym wieku.

Już w najbliższych miesiącach centrum rozpocznie pierwsze kursy branżowe, warsztaty i szkolenia certyfikowane. jeżeli zajmujecie się przetwórstwem mięsa, planujecie karierę w sektorze spożywczym lub po prostu chcecie podnieść kwalifikacje, możecie skorzystać z tej szansy. Śledźcie aktualności na stronach ZSCKR oraz Ośrodka Rozwoju Edukacji – rekrutacja ruszy lada dzień!

Idź do oryginalnego materiału