W sklepikach więcej produktów roślinnych
W Ministerstwie Zdrowia odbyło się spotkanie z ekspertami w sprawie tzw. rozporządzenia sklepikowego. Chodzi o nowelizację ustawy, w której znajdują się wytyczne o produktach, które można sprzedawać w szkolnych sklepikach.
Specjaliści z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka", Instytutu Matki i Dziecka oraz przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej i Głównego Inspektoratu Sanitarnego rozmawiali o reformie w wytycznych dotyczących sprzedaży przekąsek w szkołach. Informacje o tym, co udało się na spotkaniu ustalić, możemy przeczytać w odpowiedzi wiceministra zdrowia Wojciecha Koniecznego na interpelację poselską.
"Uczestnicy spotkania poparli propozycję promocji posiłków roślinnych. Ponadto dyskutowano również o kwestii uwzględnienia napojów zastępujących mleko, co niewątpliwie rozszerzyłoby asortyment i wpłynęło na różnorodność produktów oferowanych w żywieniu zbiorowym" – informował wiceszef resortu zdrowia. Zmianę w diecie uczniów i w tym, co można kupić w szkolnym sklepiku, musi jednak poprzedzić edukacji zarówno uczniów, jak i rodziców.
Weganizm wpłynie pozytywnie na zdrowie
"Wdrażanie diety planetarnej jest ważnym zadaniem dla wszystkich osób zajmujących się realizacją żywienia. Warunkiem sukcesu wprowadzanych zmian jest edukacja personelu, rodziców oraz dzieci, a także stopniowe wprowadzanie zmian w jadłospisie, tak aby zarówno personel placówki, dzieci, jak i rodzice mogli zapoznać się ze zmianami w sposób ewolucyjny. Podjęte wyzwanie, jakim jest wprowadzenie zasad diety planetarnej w żywieniu zbiorowym, będzie owocować w przyszłości nie tylko zmniejszeniem obciążeń finansowych dla placówki, ale przede wszystkim wpłynie pozytywnie na warunki życia i zdrowie przyszłych pokoleń" – podkreślał Konieczny.
Według ustaleń ekspertów, wprowadzenie w szkolnych sklepikach większej oferty żywności roślinnej pozytywnie wpłynie na zbiorowe żywienie w placówkach oświatowych. Wszystko dlatego, iż zmienia się klimat, zwiększają koszty wywozu śmieci, coraz bardziej widoczne są problemy spowodowane brakiem ekologicznych zwyczajów.
Dieta roślinna, czyli wegańska pozytywnie wpłynęłaby na ochronę środowiska, ale również przyniosła korzyści zdrowotne uczniom. w tej chwili prowadzone są analizy i spotkania tzw. robocze na temat tego, jak powinna wyglądać ostatecznie nowelizacja rozporządzenia sklepikowego. Nie znamy jeszcze terminu, kiedy zmiany mogłyby wejść w życie.