Zakażenie salmonellą zostało potwierdzone przez sanepid w Częstochowie. Jak informuje TVN24, na ten moment chodzi o dwa przedszkola, w których zakażonych zostało ponad 60 osób. To dzieci oraz ich opiekunowie.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?
Salmonella w Częstochowie. Pozytywne wyniki uzyskano w dwóch przedszkolach
Dziennikarze TVN24 skontaktowali się z częstochowskim sanepidem, który potwierdził obecność bakterii i przyznał, iż sprawa ciągnie się od tygodnia. Na ten moment przebadano łącznie ponad 120 osób, ale nie wszystkie wyniki są już znane.
Na ten moment w tych dwóch przedszkolach mamy 59 pozytywnych wyników u dzieci i 2 wyniki pozytywne salmonelli u pracowników. Do tej pory 121 przebadanych osób, wciąż są badane próbki. (...) Są to dane łączne z tych dwóch placówek
- wyjaśniła Edyta Kapelka z sanepidu w Częstochowie. Wskutek zakażenia czworo dzieci trafiło do szpitala. Na szczęście cześć z nich zostało już wypisanych do domu.
Czworo dzieci było hospitalizowanych, z tego trójka wyszła już do domu, jedno wciąż jest w szpitalu
- zdradziła Edyta Kapelka.
Salmonella objawy. Jak można zarazić się salmonellą?
Redakcja TVN24 zwróciła się również o komentarz w sprawie do dyrekcji obu przedszkoli w Częstochowie, jednakże nie uzyskała żadnej odpowiedzi. Aktualnie ustalane jest źródło zakażenia, a szczegółowe informacje zostaną podane w oficjalnym komunikacie, opublikowanym przez częstochowski sanepid. Warto dodać, iż salmonella to bakterie gram-ujemnych, które odpowiedzialne są za wywoływanie określonych chorób przewodu pokarmowego u ludzi. Do zakażenia najczęściej dochodzi poprzez spożycie pokarmu lub wody skażonych tymi drobnoustrojami. W tym przypadku podstawowymi objawami są: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka oraz biegunka. Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego liczba zakażeń i zatruć pokarmowych wzrasta w okresie letnim.
Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów 'małej gastronomii'
- informuje GIS. Większość zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych jest przez bakterie z rodzaju Salmonella, E. coli oraz wirusy - norowirusy i WZW A. Co więcej, jest to szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osób osłabionych inną chorobą. W takich przypadkach zatrucie lub zakażenie pokarmowe może mieć ciężki przebieg i powodować natychmiastowe odwodnienie organizmu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.