Niektórzy nie wyobrażają sobie majówki bez ogniska czy grilla. W sklepach już od wielu dni można było dostrzec poszerzony asortyment dań, przeznaczonych do wrzucenia na ruszt. Karkówki, kiełbasy, boczki, skrzydełka i wiele innych jedzą je nie tylko dorośli, ale i dzieci. Zapytaliśmy dietetyczkę, czy takie dania faktycznie można podawać najmłodszym. Jej odpowiedź może zaskoczyć rodziców.
REKLAMA
Zobacz wideo Jaki bidon dla dziecka? Logopedka radzi wybrać inną możliwość: Najlepszy dla dziecka
Kiełbasa i karkówka z grilla nie jest dobra dla dzieci
Joanna Giza-Gołaszewska, dietetyczka kliniczna ze smakfit.pl wyjaśniła w rozmowie z eDziecko.pl czy rodzice podczas grillowych biesiad powinni dawać dzieciom do jedzenia kiełbaski.
Dzieci nie powinny jeść karkówki i kiełbas z grilla. Takie dania są niezdrowe, ponieważ zawierają duże ilości soli i nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Dodatkowo zawierają sztuczne dodatki np. azotyny, wzmacniacze smaku, które nie są zalecane w diecie małego dziecka
- wyjaśnia ekspertka. - W czasie grillowania w wysokich temperaturach, szczególnie nad otwartym ogniem w tłustym mięsie powstają substancje takie jak heterocykliczne aminy (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mają działanie rakotwórcze - dodaje.
Czy dziecko powinno jeść kiełbasę z grilla lub ogniska? Dietetyczka wyjaśnia Shutterstock, autor: Alena Lom
Dietetyczka przypomina również, iż grillowane mięso, takie jak kiełbasa czy karkówka jest ciężkostrawne. W związku z tym może powodować u najmłodszych różne nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Nie powinno się ich podawać szczególnie małym dzieciom, ponieważ mogą spowodować zadławienie.
Co więc dawać dzieciom podczas wspólnego grillowania?
Kiełbasa i karkówka są niewskazane dzieciom, czy to oznacza, iż nie można im dawać żadnych dań z grilla?
jeżeli już koniecznie chcemy dać dziecku coś z grilla, to najlepsze będą ryby, różnego rodzaju warzywa oraz indyk. Ważne jest to, by nie dopuścić do zwęglenia potraw, ponieważ jest to nie tylko ciężkostrawne, ale i rakotwórcze
- wyjaśnia dietetyczka. Dodaje, iż dużo lepszym rozwiązaniem jest grill gazowy niż tradycyjny, który na szczęście w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością.
Serwujesz swojemu dziecku dania z grilla? A może sam też z nich rezygnujesz i wybierasz zdrowsze alternatywy? Zachęcamy do udziału w sondażu. Możesz też pisać: justyna.fiedoruk@grupagazeta.pl.