Sezonowe odżywianie niesie szereg korzyści. Jest sposób, by smak i wartości mieć przez cały rok

mamadu.pl 1 tydzień temu
Dlaczego warto jeść sezonowo? Zdaniem wielu dietetyków i specjalistów od prawidłowego trybu życia odpowiedź na to pytanie warto wziąć sobie do serca. Powód? Z sezonowym odżywianiem wiąże się bowiem szereg korzyści zdrowotnych, środowiskowych i ekonomicznych. Tym bardziej iż istnieje sposób, by wbrew nazwie i mimo wszystko sprawić, by ta "sezonowość", a dokładniej to, co za nią się kryje, mogła trwać przez cały rok.


Sezonowe odżywianie to spożywanie produktów żywnościowych (warzyw i owoców) w ich sezonie, czyli naturalnie dostępnych w danym okresie ich uprawy/produkcji. Dzięki temu, iż dojrzewają one w naturalnych warunkach, zgodnie z ich biologicznym cyklem wzrostu i bez sztucznych dodatków, charakteryzują się najwyższymi walorami smakowymi, aromatycznymi, estetycznymi i odżywczymi w ciągu roku.

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców niesie szereg korzyści. W kontekście zdrowia to sposób na dostarczenie organizmowi w stopniu maksymalnym składników potrzebnych dla jego prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostępne w danym sezonie produkty mają najwyższe wartości odżywcze (wyższą zawartość witamin i składników mineralnych niż te poza sezonem). Również są smaczniejsze, bardziej aromatyczne i piękniejsze.

Z perspektywy ekologicznej jedzenie sezonowe ogranicza wpływ na środowisko naturalne. Dotyczy bowiem żywności produkowanej na świeżym powietrzu w jej naturalnym sezonie, co nie wymaga dodatkowej energii przyczyniającej się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych. Są też korzyści ekonomiczne takiej praktyki. Warzywa i owoce kupowane w okresie zbioru są zdecydowanie tańsze niż te sprzedawane poza ich sezonem.

Co można zrobić, by te sezonowe smaki mieć jednak zawsze pod ręką przez cały rok? Jak wykorzystać fantastyczne wartości odżywcze tych produktów, a jednocześnie zadbać o to, by przez nasze zamiłowanie do sezonowych warzyw i owoców nie ucierpiał za bardzo ani wspólny klimat, ani... własny portfel? Można skorzystać z dobrodziejstwa próżniowego pakowania żywności i jej mrożenia w warunkach domowych.

Pakowanie próżniowe zapewnia przedłużenie świeżości owoców i warzyw sezonowych choćby do 5 razy dłużej niż tradycyjne metody przechowywania. Jest to możliwe dzięki usunięciu powietrza z opakowania. Próżniowe warunki ograniczają znacznie zjawisko psucia żywności, przeciwdziałając rozwojowi bakterii i utlenianiu się produktów spożywczych. Pozwala to na zachowanie ich wartości odżywczych oraz smaku i aromatu.

Do wygodnego i skutecznego pakowania próżniowego żywności można posłużyć się np. zgrzewarkami próżniowymi oraz akcesoriami FoodSaver. W zestawach z nimi znajdują się dostępne w różnych rozmiarach specjalne woreczki do pakowania próżniowego. Wytrzymałe i odporne na przeciekanie opakowania na mniejsze i większe produkty spożywcze (warzywa, owoce, mięso, ryby) wydłużą okres ich przechowywania.



W przypadku warzyw i owoców warto połączyć technikę pakowania próżniowego z mrożeniem, które uchodzi za jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Przechowywanie produktów roślinnych w zamrażalce przynosi straty witamin i składników mineralnych jedynie w przedziale 10-30 proc., są więc one stosunkowo niskie w porównaniu z tymi generowanymi przez inne metody takie jak suszenie czy solenie.

Z takimi systemami próżniowego przechowywania żywności, w jakich specjalizuje się znany na całym świecie amerykański producent FoodSaver, można też ograniczyć zjawisko marnowania jedzenia w domu (większe oszczędności i mniejszy ślad ekologiczny w jednym). Korzystanie z nich pozwala też na efektywne zarządzanie przestrzenią (mniejsza objętość żywności) w chłodziarko-zamrażarkach, aby była bardziej uporządkowana.

Po zamknięciu próżniowym większość warzyw i owoców można zamrozić na okres do roku/dwóch lat i użyć do np. przygotowania domowych dżemów czy marynat. Jest to więc metoda bardzo skuteczna i praktyczna. Również miłośnicy przetworów mogą zrobić doskonały użytek z tej technologii. Rozwiązania FoodSaver przedłużają zachowanie przez nie wartości odżywczych oraz bogatego smaku i aromatu do choćby pół roku.

Jakie sezonowe warzywa i owoce możemy zakupić jesienią i zrobić z nich zapasy na zimę? W okresie września i października są to: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i pigwy oraz seler, marchew, papryka, pomidory, ogórek, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, kapusta i rzodkiewka. Na liście na listopad znajdują się: jabłka, gruszki, żurawina seler, marchew, kapusta, brukselka, kalafior, por, pietruszka, jarmuż i dynia, a na grudzień: jabłka, seler, marchew, kapusta, brukselka, kalafior, por, pietruszka, jarmuż, sałata i rzodkiewka.

Więcej o skutecznym przechowywaniu żywności zapobiegającym utracie przez nią wartości i jej marnowaniu, a także o metodach pakowania poszczególnych produktów spożywczych znajdziecie na oficjalnej stronie FoodSaver. Producent urządzeń i akcesoriów próżniowych prowadzi tam bloga z poradnikami poruszającymi tematy zdrowego odżywiania oraz zachowywania pełnej wartości odżywczej jedzenia na dłużej.

Idź do oryginalnego materiału