Zdrowo, gwałtownie i smacznie - tak chcemy gotować!
Współczesne rodziny przykładają dużą wagę do wartości zdrowotnych potraw, ich smaku, ale wciąż ważne jest dla nich, by nie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Odpowiedzią na ich potrzeby są mrożonki HORTEX. To wygodne i zdrowe rozwiązanie, które pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie posiłków o wysokiej jakości i wartości odżywczej.
Dlaczego jeszcze warto robić zupy z mrożonek?
Szybkość przygotowania: Zupy z mrożonych warzyw są łatwe i szybkie do przygotowania, ponieważ nie wymagają obróbki wstępnej, jak to jest w przypadku świeżych warzyw. Wszystko, co trzeba zrobić, to wsypać mrożone warzywa do gorącego bulionu lub wody i gotować przez bardzo krótki czas od 10 do 15 minut maksymalnie, jest to korzystne w przypadku osób prowadzących intensywny tryb życia.
Wysoka zawartość witamin i składników odżywczych: Mrożone warzywa zachowują swoje witaminy i składniki odżywcze, ponieważ są zabezpieczone w procesie mrożenia. Zupy z mrożonych warzyw są bogate w witaminy A, C, B oraz witaminę K, a także w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Zawierają większą ilość zachowanych witamin w stosunku do podobnych zup przygotowywanych na bazie tych samych świeżych warzyw pochodzących z przechowalni.
Wysoka dostępność: Mrożone warzywa są dostępne przez cały rok, co pozwala cieszyć się przygotowywaniem zup z warzyw, które nie są dostępne w po sezonie zbiorczym.
Ekonomia: Zupy z mrożonych warzyw są często tańsze niż zupy ze świeżych warzyw, ponieważ nie wymagają takiego intensywnego przetwarzania, w tym obierania, mycia, zużycia dużej ilości wody itd.
Przewidywalność: Zupy z mrożonych warzyw mają stałą jakość i smak, co pozwala na planowanie menu i przygotowywanie zup w zależności od preferencji konsumentów.
Efektywność: Zupy z mrożonych warzyw są łatwe do przechowywania i wymagają mniejszego miejsca w lodówce niż świeże warzywa.
Bezpieczeństwo żywności: Postaw na sprawdzonych producentów. Do produkcji zup HORTEX wykorzystuje surowiec badany na każdym etapie produkcji rolnej, jak i etapach przetwórczych.
Warto podkreślić, iż do wyboru mamy dwa rodzaje zup z mrożonek: gotowe i bazowe (których składniki pochodzą "prosto z pól uprawnych"). Wśród zup gotowych znajdziemy między innymi uwielbianą zwłaszcza przez dzieci pomidorową oraz pyszną gulaszową. Wśród zup bazowych znajdziecie między innymi jarzynową.
Pamiętajmy, iż z mrożonek możemy przygotować nie tylko zupy. Świetnie sprawdzą się np. jako wartościowa baza koktajli. Możemy też skorzystać z gotowych potraw jak warzywa na patelnię.
Posłuchaj całego podcastu, w którym dietetyczka udowadnia, iż mrożone warzywa nie tracą wartości, podpowiada, jak je przechowywać i wyjaśnia, czy makaron w mrożonkach może smakować wyśmienicie.