Pierwsze lata życia dziecka to czas, w którym najbardziej rozwija się mózg. Warto wspierać jego pracę i rozwój także poprzez dietę.
Specjalista z Harvardu wymienił, jakie składniki są szczególnie istotne w jadłospisie kilkulatka. Uwzględnił w nim to, iż dzieci nie zawsze lubią np. liście szpinaku.
Oto 6 sprawdzonych dań, które podsuniesz małemu dziecku. Założymy się, iż z chęcią wypije koktajl, zje klopsiki i omlet z jajka?
Wiele badań udowodniło, iż pierwsze lata życia dziecka są najważniejsze dla rozwoju jego mózgu. W tym czasie wszystko jest niezwykle ważne dla malucha – także to, jakie posiłki spożywa. Bo posiłki, jakie je już kilkumiesięczne niemowlę, mają wpływ na rozwój jego mózgu, funkcji poznawczych, zdolności motorycznych, a choćby wpływają na rozwój mowy i to, jaki dziecko ma temperament.
Według zaleceń dietetyków i ekspertów ds. żywienia niemowląt istnieje szereg produktów, które wyjątkowo dobrze wspierają rozwój mózgu i wpływają na jego lepszą pracę. Zalecają włączanie do diety produktów bogatych w:
kwasy tłuszczowe omega-3
kwas foliowy
żelazo
jod
cynk
cholinę
witaminy A, B12 i D.
Ważne jest również unikanie żywności wysoko przetworzonej i takiej, która ma dużą zawartość cukru dodanego. By to wszystko wykorzystać w jadłospisie dziecka i całej rodziny, warto zrobić sobie plan żywieniowy, który będzie wspierał rozwój mózgu i pozytywnie wpływał na koncentrację kilkulatka. Oto 6 posiłków, które specjaliści zalecają małym dzieciom:
1. Pożywne koktajle
Koktajle to smaczny, ale też sprytny sposób na włączenie do diety produktów, których dziecko nie chce spróbować. Dzięki wrzuceniu do miksera warzyw i owoców, których zjedzenia maluch odmawia i nie przekonuje go argument, iż "to zdrowe", można je włączyć do jego diety w niewidzialny sposób.
Do mieszanki można dorzucić garść szpinaku, jagody, kiwi, banana, orzechy czy nasiona chia, które zawierają mnóstwo zdrowotnych składników. Wszystko wystarczy zalać mlekiem roślinnym i mamy pyszny koktajl, który dzieci piją z dużo większą chęcią. Zamiast mleka polecamy dodać też jogurt naturalny, dzięki czemu uzyskamy mus, który można umieścić w wielorazowej saszetce, idealnej na drugie śniadanie.
2. Domowe frytki z warzyw
Frytki to posiłek, który wszystkim kojarzy się z fast-foodami. Tymczasem, jeżeli zrobimy je w piekarniku z różnorodnych warzyw, może to być świetny sposób na przemycenie błonnika i składników odżywczych, które wspierają pracę jelit i układu nerwowego. Pokrój w słupki marchewkę, cukinię, ziemniaka, batata i dynię, skrop niewielką ilością oliwy i posyp ulubionymi przyprawami. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach, aż słupki warzyw będą miękkie i chrupiące z wierzchu. Polecamy jako dodatek ketchup z cukinii, dzieci to uwielbiają.
3. Domowy hummus
Rośliny strączkowe to bogate źródło żelaza, cynku, białka i błonnika, a one wszystkie genialnie wspierają pracę mózgu. Przepisem, w którym możemy je wykorzystać i podać maluchowi, jest domowy hummus – dip podany do owoców i warzyw (jabłek, marchewek, selera czy groszku cukrowego). jeżeli dzieci krzywią się na widok hummusu, bo nie odpowiada im jego mało atrakcyjny kolor, możesz dodać do niego buraczków albo marchewki, dzięki którym będzie miał też bardziej słodkawy smak.
4. Tłuste ryby
Łosoś, pstrąg czy dorsz to ryby, które warto od początku włączać do diety dziecka. W naszej kulturze jedzenie ryb nie jest aż tak popularne, a dietetycy zalecają, by jeść ryby ok. 2 razy w tygodniu, bo to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (czyli paliwa dla mózgu) oraz białka.
Dodatkowo im wcześniej wyrobimy u dziecka nawyk jedzenia ryb i zmniejszenia ilości mięsa w diecie, tym lepiej. Łosoś, pstrąg czy dorsz to ryby, które łatwo się piecze, mają też mięso, które jest miękkie i lekkostrawne dla małych dzieci. Dodatkowo dietetycy są zdania, iż jedzenie ryb poprawia samopoczucie i promuje zdrowsze żywienie.
5. Jajka
Jajka to doskonałe źródło witamin A, D i B12, a także choliny, która jest szczególnie ważna dla małych dzieci. Wykazano bowiem, iż poprawia rozwój mózgu i pamięć długotrwałą. Ważne jest, by jajka pochodziły z pewnego źródła, od kur z wolnego wybiegu. Wtedy są najbardziej wartościowe, mają więcej witaminy E i kwasów omega-3. Można je podawać w wielu formach: gotowane, sadzone, w formie omletów, placków, naleśników i muffinów.
6. Klopsiki
Brzmi dziwnie? Nie do końca, jeżeli pojmiesz ideę. Klopsiki, które najczęściej kojarzymy z mięsem mielonym, to genialne danie, w którym możemy dziecku przemycić mnóstwo składników odżywczych.
Jeśli przygotowujemy je z mięsa, fasoli, buraka lub soczewicy czy innego warzywa, do podstawowego składnika możemy dodać różne warzywa: cebulę, pora, koperek, pietruszkę, marchewkę, startą cukinię lub posiekany szpinak. Może to być nośnik wielu witamin i składników mineralnych, które wspierają rozwój mózgu. Polecamy też je ukształtować w małe kuleczki i obtoczone w bułce piec w piekarniku – to zdrowsza opcja niż smażenie.