Od wtorku 1 lipca wystartowały wakacyjne zajęcia z Koneckim Centrum Kultury (relacja z pierwszego dnia TUTAJ). Jednostka najmłodszym mieszkańcom miasta i gminy Końskie codziennie dostarcza nowych wrażeń i zaprasza na przeróżne zajęcia. W czwartek z kamerą zajrzeliśmy do Centrum Edukacji SOWA, gdzie odbywały się warsztaty kulinarne.
–„Jesteśmy w sali, gdzie prowadzimy zajęcia kulinarne. Mamy grupę dzieci, która się zapisała i produkujemy wszystko co możemy zrobić z ciasta francuskiego. Mamy już faworki wykonane, będą zapiekane róże, będziemy robić też kiełbaski zapiekane, ciasto z serem i kiełbaskami” – opowiada nam Małgorzata Pasek, prowadząca zajęcia.
Kulinaria zadebiutowały podczas wakacyjnych zajęć z KCK-iem i od razu cieszą się dużym zainteresowaniem. Na zajęcia zapisała się grupa kilkudziesięciu dzieci.
-„Najpierw gotuję, a potem to zjadam. Wcześniej już brałam udział w różnych zajęciach, przychodzę bo jest fajnie” – opowiada Kornelia
-„Piekę faworki i parówki w cieście. Jest naprawdę fajnie, wcześniej już chodziłem. Zapisałem się jeszcze na ceramikę, piknik… i na dużo rzeczy jeszcze” – tłumaczy Kacper.
–„Zajęcie główne to ciasto francuskie i robimy z niego różne rzeczy. Na przykład faworki, kiełbaski w cieście. Na kulinarnych zajęciach jestem drugi raz. Zawsze jest tu bardzo fajnie” – mówi nam Pola.
W trakcie wakacji nauka kulinariów w SOWIE odbywać się będzie jeszcze trzykrotnie. Chętni powinni kontaktować się z sekretariatem Koneckiego Centrum Kultury by tam dokonać zapisu.
Zdjęcia:








