Uczniowie ulepili 6 tysięcy pierogów!

reporter-ntr.pl 3 dni temu

Uczniowie łódzkiego Gastronomika w profesjonalnie wyposażonych salach warsztatowych i pod opieką nauczycieli praktyków przygotowują m.in. zupy grzybowe, barszcze czerwone z uszkami, ryby, pasztety, ciasta i oczywiście pierogi. W tym roku blisko 500 osób z 20 klas lepiło wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. W sumie przygotowano ich aż 6 tys.! Wszystkie wyroby łodzianie mogli zakupić w preferencyjnych cenach.

ak podkreślają nauczyciele Gastronomika – przygotowanie tych potraw rozwija umiejętności pracy z ciastem oraz tzw. gotowania precyzyjnego. Młodzież uczy się też kelnerskiej obsługi sal podczas licznych wigilijnych bankietów i spotkań opłatkowych w mieście.

źródło: lodz.pl, fot. UMŁ

Idź do oryginalnego materiału