Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności otworzył we wtorek Uniwersytet Rolniczy. Jest to najnowocześniejszy tego typu ośrodek na południu Polski.
Placówka zlokalizowana przy ul. Balickiej będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, co ma się przyczynić do produkcji wysokiej jakości, prozdrowotnej żywności. Według zapowiedzi uczelni dzięki pracy specjalistów w tym ośrodku polski sektor spożywczy stanie się bardziej konkurencyjny.
Jak zapowiada Uniwersytet Rolniczy , badania prowadzone w Centrum przyczynią się do poprawy jakości życia mieszkańców. – Naukowcy zyskują bowiem szansę prowadzenia badań np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze, a pozbawionej alergenów, żywności ekologicznej i regionalnej, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego. Prowadzone badania będą dostarczały nowatorskich i udoskonalonych produktów spożywczych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów – wyjaśnia uniwersytet.
Obiekt ma ponad 3 tys. mkw. Budowa rozpoczęła się w 2020 r. Wartość budowy i wyposażenia to 70 mln zł, przy czym 40 mln zł to dofinansowanie z województwa małopolskiego.
fot. UR w Krakowie
Patrycja Bliska