Uniwersytet Zielonogórski podpisał dziś list intencyjny z firmą Leks. To przedsiębiorstwo, które od 30 lat zajmuje się produkcją pieczywa i produktów cukierniczych w naszym regionie.
– kooperacja umożliwi zaprojektowanie, zmianę lub usprawnienie produkcji – mówi prof. dr hab. inż. Justyna Patalas-Maliszewska, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą UZ.
Będzie to taka szansa pokazania, iż taki element działalności to nie tylko sposób na smaczne i dobre produkty, ale pokaże, jak wiele czynności się za tym kryje. Czyli nasi studenci i nasi pracownicy będą mieć możliwość wsparcia tych prac w zakresie wprowadzania usprawnień, automatyzacji i takich rozwiązań, które pomogą prowadzić ten proces w bardziej sposób ulepszony, zautomatyzowany, być może bardziej efektywny.
Jak zapowiada Justyna Kostka, dyrektorka operacyjna firmy Leks, w ramach kooperacji, firma planuje uruchomić liczne praktyki, kursy i staże. Jest przekonana, iż połączenie sił przyniesie korzyści zarówno studentom, jak i pracownikom firmy.
Studenci będą razem z nami prowadzić projekty, będziemy rzeczywiście prowadzić próby, prowadzić badania naukowe, szukać tych rozwiązań bezpośrednio u nas, prowadząc te działania razem z nami. Uczestniczyć również w różnych projektach, które są dedykowane zarówno dla uczelni, jak i dla nas, dla przedsiębiorstw, na bazie współpracy z nami bezpośrednio u nas w zakładach produkcyjnych.
Na współpracy skorzystają przede wszystkim studenci kierunków inżynieryjno-technicznych.







