USDA rozpoczyna prace nad laboratorium o wartości 70 milionów dolarów do badań nad winogronami w AgriTech

oen.pl 3 dni temu


Wkrótce w Cornell AgriTech powstanie Narodowe Centrum Udoskonalania Winogron, jeden z największych na świecie ośrodków badawczych zajmujących się winogronami w zimnym klimacie.

26 czerwca Służba Badań Rolniczych (ARS) USDA, ustawodawcy i przywódcy Cornell rozpoczęli budowę nowego, najnowocześniejszego federalnego ośrodka badawczego na kampusie AgriTech w Genewie w stanie Nowy Jork. Oczekuje się, iż centrum o wartości 70 milionów dolarów będzie napędzać innowacje, wspierać współpracę i zrewolucjonizować produkcję winogron w całym kraju.

Winogrona przynoszą gospodarce USA 162 miliardy dolarów rocznie, ale plantatorzy stoją przed ogromnymi wyzwaniami związanymi ze zmianami klimatycznymi, w tym inwazyjnymi szkodnikami, chorobami i ekstremalnymi warunkami środowiskowymi – a wszystko to ma potencjalnie niszczycielskie konsekwencje gospodarcze.

„Dziś wszyscy w Finger Lakes mogą wznieść toast i wiwatować, gdy rozpoczynamy budowę nowego Narodowego Centrum Ulepszania Winogron w Ameryce” — powiedział lider większości w Senacie USA Charles Schumer (D-Nowy Jork), który był silnym orędownikiem lokalizacji laboratorium badawczego w stanie Nowy Jork. „Genewa i Finger Lakes będą teraz bijącym sercem badań i innowacji dla przyszłości amerykańskiego przemysłu winiarskiego i winogronowego dzięki temu obiektowi i przełomowemu partnerstwu między Cornell a USDA.

„Od win produkowanych tu nad jeziorem Seneca po Concords uprawiane na sok i galaretkę – region ten wielokrotnie udowodnił, iż jest liderem innowacji w amerykańskiej kulturze winogron” – powiedział Schumer. „To ogromne laboratorium o powierzchni 70 000 stóp kwadratowych pomoże utrwalić dziedzictwo Finger Lakes w światowym przemyśle winiarskim i zapoczątkuje nowy rozdział w kierunku czegoś większego. W 2018 r. obiecałem nalegać na utworzenie tego centrum i zabezpieczyłem federalną inwestycję o wartości 70 milionów dolarów, dzięki której dzisiaj będzie to możliwe. Teraz, gdy łopaty uderzają w ziemię, możemy w końcu przebić korek i powiedzieć, iż przyszłość amerykańskiego wina będzie płynąć przez Finger Lakes”.

Ośrodek badawczy wprowadzi zrównoważone rozwiązania, takie jak odmiany winorośli odporne na choroby i przystosowane do klimatu, a także innowacyjne i skuteczne strategie zarządzania dla hodowców do wykorzystania w terenie.

Badacze winogron z Cornell AgriTech od dawna przodują w hodowli owoców, zwalczaniu szkodników, odporności na choroby, zrównoważonej produkcji i precyzyjnej uprawie winorośli. Nowy obiekt umożliwi zarówno niezależne badania, jak i współpracę między naukowcami z Cornell i USDA-ARS.

„W imieniu Uniwersytetu Cornell jestem wdzięczny za inwestycję federalną, jaką jest budowa Narodowego Centrum Udoskonalania Winogron ARS na terenie kampusu Cornell AgriTech” – powiedział rektor Michael I. Kotlikoff. „Lokalizacja tego najnowocześniejszego obiektu w tym miejscu stanowi wyraz uznania dla długotrwałego i produktywnego partnerstwa między firmą Cornell a Jednostką badawczą ds. genetyki winogron ARS i umacnia pozycję Finger Lakes jako centrum badań nad winogronami w zimnym klimacie w Stanach Zjednoczonych. Jesteśmy szczególnie wdzięczni senatorowi Schumerowi za jego konsekwentne przywództwo oraz nowojorskiemu przemysłowi winiarskiemu i winogronowemu za niesłabnące wsparcie tego projektu przez wiele lat”.

Winogrona są produkowane we wszystkich 50 stanach, więc amerykańscy plantatorzy muszą stawić czoła bardzo zmiennym warunkom klimatycznym. Krajowe centrum będzie mieścić Grape Genetics Research Unit i Plant Genetic Resources Unit ARS, a także badaczy winogron z Cornell, co ułatwi lepsze zrozumienie wewnętrznej zdolności adaptacyjnej gatunków i odmian winorośli w całym kraju do tolerowania coraz większej liczby zagrożeń.

Przywódca większości w Senacie USA Charles Schumer (ze stanu Nowy Jork) wygłasza uwagi podczas wmurowania kamienia węgielnego 26 czerwca pod Narodowe Centrum Udoskonalania Winogron na kampusie AgriTech w Genewie w stanie Nowy Jork.

„Lider Chuck Schumer jest nieubłaganym orędownikiem badań w dziedzinie rolnictwa, a w szczególności Krajowego Centrum Udoskonalania Winogron na Uniwersytecie Cornell” – powiedział zastępca sekretarza ds. rolnictwa Xochitl Torres Small. „Prezydent Biden i USDA są dumni, iż mogą współpracować z przywódcą Schumerem w celu inwestowania w naukę i badania rolnicze, które oszczędzają koszty rolnikom i zapewniają im bardziej sprawiedliwy udział w dolarach żywnościowych. Po otwarciu badacze będą również rozwijać przyjazne dla klimatu praktyki zrównoważonego rozwoju, które wspierają nowojorskich rolników i społeczności wiejskie na pierwszej linii frontu z klęskami żywiołowymi i ekstremalnymi warunkami pogodowymi”.

Nowe centrum wzmocni społeczność zajmującą się badaniami nad winogronami, zwiększając możliwości współpracy naukowców między dyscyplinami i organizacjami. Na przykład Jason Londo, profesor ogrodnictwa, skoncentruje się na możliwościach przystosowania się do zmiany klimatu przy użyciu możliwości obrazowania ARS, a Maddie Oravec, adiunkt ogrodnictwa, wykorzysta zasoby genetyczne ARS do opracowania ulepszonych odmian winorośli.

Projekt budynku przewiduje duże, otwarte przestrzenie do badań nad robotyką winorośli. Zacieśni to współpracę między wykładowcami, w tym Katie Gold, adiunktem patologii roślin i Susan Ecker Lynch Faculty Fellow, a Yu Jiangiem, adiunktem ogrodnictwa, którzy połączyli siły, wykorzystując teledetekcję, robotykę i systemy sztucznej inteligencji, aby pomóc plantatorom wykrywać choroby winogron.

„ARS National Grape Improvement Center wzmocni naszą trwałą współpracę badawczą z USDA, zapewniając obiecującą przyszłość przemysłowi winogronowemu w stanie Nowy Jork i poza nim” – powiedziała Christine Smart, dyrektor rodziny Goichman w Cornell AgriTech i prodziekan CALS. „Jesteśmy podekscytowani możliwością połączenia sił z USDA, aby zrewolucjonizować rozwiązania dla przemysłu winogronowego”.

Zrównoważony rozwój ma najważniejsze znaczenie dla misji nowego centrum, które ma poprawić uprawę, jakość i plony dla producentów winogron w całym kraju. Zajmując się wyzwaniami związanymi z klimatem – w tym dostępnością wody, plagami szkodników i zagrożeniami patogenicznymi – naukowcy pomogą zapewnić opłacalność produkcji winogron choćby w zmieniających się warunkach.

Wprowadzenie nowych odmian winorośli, które dobrze rosną w zróżnicowanym klimacie, zapewni hodowcom alternatywę dla klasycznych europejskich odmian winorośli. Producenci również odniosą korzyści z usprawnionych procesów, co doprowadzi do zwiększenia wydajności i produktywności.

„Nowy Jork i Cornell AgriTech są liderami w uprawie winorośli, prowadząc od dziesięcioleci innowacyjne badania w stacjach doświadczalnych nad jeziorem Erie i Genewie” – powiedział Sam Filler, dyrektor wykonawczy New York Wine and Grape Foundation. „Krajowe Centrum Doskonalenia Winogron ARS wzmocni wiodącą pozycję Nowego Jorku w uprawie winorośli, ustanawiając go centralnym ośrodkiem rozwiązywania problemów związanych z uprawą winogron w Stanach Zjednoczonych, zarówno dziś, jak i w przyszłości”.

Budowa nowego budynku ma rozpocząć się jesienią 2024 r., a zakończyć na początku 2027 r.

Elizabeth Myers jest starszą autorką w College of Agriculture and Life Sciences.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału