VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Smak Gościnności 2025 Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne

kuratorium.krakow.pl 3 dni temu

11 marca 2025 roku w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach odbyła się VI edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Smak Gościnności 2025. Udział w tym wydarzeniu wziął I Małopolski Wicekurator Oświaty – Artur Pasek.

Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony szkół. Łącznie aż dziesięć z nich zgłosiło swoich reprezentantów do poszczególnych konkurencji. Były to szkoły nie tylko z województwa małopolskiego, ale również z innych miejsc w Polsce. W konkursie wzięli udział także węgierscy przedstawiciele z Bekescabai SZC Technikum i Szkoły Zawodowej „ZwackJozsef”.

Podczas wydarzenia uczestnicy mogli wziąć udział m.in. w pokazie sushi mastera, finalisty polskiej edycji Global Sushi Challenge. – Jakuba „Komara” Antoniszaka. Przedstawił on tajniki swojej profesji, czym wzbudził niemałe zainteresowanie wśród zgromadzonych. W spotkaniu uczestniczył także Mikołaj Rey – finalista pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Czesław Siekierski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Łukasz Smółka – Marszałek Województwa Małopolskiego, dr Gabriela Olszowska – Małopolska Kurator Oświaty, a także Józef Tomal – Starosta Powiatu Myślenickiego, Jarosław Szlachetka – Burmistrz Miasta i Gminy Myślenice oraz dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK – Rektor UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Zdjęcia: Janusz Kaleta, Zespół Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności

Idź do oryginalnego materiału