Kongres otworzył Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
– To wydarzenie, które jednoczy ludzi z pasją do chleba, tradycji i nowoczesności. Chcemy rozmawiać o innowacjach, marketingu i nowych pokoleniach klientów, ale też o tym, co stanowi fundament piekarstwa – jakości i zaufaniu. Mam nadzieję, iż każdy z uczestników wyjedzie stąd z nowymi pomysłami i kontaktami – podkreślił.
W programie znalazły się wykłady, panele i dyskusje prowadzone przez przedstawicieli świata nauki, edukacji zawodowej, mistrzów piekarstwa i przedsiębiorców. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i dobrymi praktykami, a także poszukują rozwiązań dla branży stojącej wobec wyzwań związanych z rynkiem pracy i oczekiwaniami konsumentów.
Podczas inauguracji głos zabrał także zastępca prezydenta Poznania, Mariusz Wiśniewski.
– Poznań to dobre miejsce do rozmów o przyszłości piekarstwa. Słyniemy z poszanowania tradycji i przedsiębiorczości. Rogale Świętomarcińskie są tego najlepszym przykładem, ale warto pamiętać, iż w Wielkopolsce powstaje wiele innych znakomitych wyrobów piekarniczych – zaznaczył.
Kongres organizowany jest przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą we współpracy z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Uniwersytetem Ekonomicznym. W środę wydarzenie przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie, gdzie równolegle rozpocznie się Polagra, jedno z najważniejszych spotkań branży spożywczej i gastronomicznej w Polsce. W planie znalazły się m.in. warsztaty piekarskie.
Nieprzypadkowo miejscem otwarcia kongresu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie od początku tego roku działa Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Placówka wyposażona w nowoczesne pracownie i urządzenia służy kształceniu młodych adeptów zawodu oraz organizacji specjalistycznych szkoleń.
– Centrum to odpowiedź na braki wykwalifikowanej kadry w branży. Chcemy, by młodzież miała dostęp do najnowszych technologii, ale też uczyła się rzemiosła opartego na tradycji – wyjaśniła Zuzanna Szmyt, dyrektorka szkoły i pierwsza prelegentka kongresu.
Nowoczesne BCU ma służyć nie tylko edukacji, ale także promocji ekologicznych i innowacyjnych rozwiązań. Budynek wyposażono w panele fotowoltaiczne i zbiornik retencyjny, a pracownie – w profesjonalne piece, miesiarki czy roboty kuchenne.
Kongres Piekarstwa to nowe wydarzenie w kalendarzu branżowym, które ma szansę wpisać się na stałe w mapę spotkań rzemiosła w Polsce, łącząc doświadczenie mistrzów z nową energią kolejnych pokoleń piekarzy.







