W Poznaniu stworzono parówkę z ziemniaków. "Pachnie jak paróweczka, jest piękna i różowiutka"

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Roman Budnyi-Istock.com/Adam Stepien-Agencja Wyborcza.pl


Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu od kilku lat prowadzili badania dotyczące alternatyw dla mięsa. Ostatecznie udało im się opracować parówkę stworzoną z ziemniaków. Choć jest całkowicie roślinna, ma w smaku przypominać mięso. Takiej opcji na rynku jeszcze nie było.
Badania nad mięsem produkowanym z ziemniaków miały swój początek w 2021 roku i już wtedy zapowiadano, iż potrwają łącznie około trzech lat. Wygląda na to, iż wszystko poszło zgodnie z planem, ponieważ przedstawiciele poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego właśnie zaczęli mówić o efektach swojej pracy. Jak informowało pod koniec 2020 roku Radio Poznań, na ten cel przeznaczono 1,5 mln złotych grantu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

REKLAMA







Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."



W Poznaniu powstała parówka z ziemniaka. Naukowcy postawili na "niedoceniony skarb"
W rozmowie z Radiem Poznań dr hab. Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyjaśnił, iż produkty stworzone z ziemniaków są znacznie lepszą alternatywą niż pozostałe, znane nam zamienniki mięsa. Wszystko dlatego, iż mogą posiadać wysokie wartości odżywcze i jednocześnie dobrze smakować.

To nie jest mięso, to są produkty alternatywne, czyli takie produkty wegańskie, które są powszechnie dostępne na rynku. My opracowaliśmy również takie z wykorzystaniem białka ziemniaczanego, które ma bardzo dobrą wartość odżywczą. Dlatego nas to zainteresowało i właśnie dlatego ten surowiec został użyty

- wyjaśnił dr hab. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Naukowcy do badań wybrali ziemniaka, ponieważ już od wielu lat badają jego adekwatności zdrowotne.

W toku tych badań wyszło, iż zawiera bardzo cenne białka, które tak zwykle nie są wykorzystywane w żywieniu ludzi. Dlatego stwierdziłem, iż czemu nie zrobić z tego bardzo dobrych wegańskich produktów. W końcu postawiliśmy na tego ziemniaka. Moim zdaniem to taki niedoceniony skarb

- dodaje pomysłodawca.


Nowa alternatywa dla mięsa wisi w powietrzu. Szukają chętnych na sprzedaż parówek z ziemniaka
Co ciekawe, naukowcom udało się choćby pozbyć zapachu ziemniaka poprzez zmieszanie kilku różnych białek. Do tego doszły przyprawy, taki jak sól, pieprz oraz pewne mieszanki przypraw, które stosuje się również w przypadku wyrobów mięsnych. Wszystko po to, żeby "podbić smak" i jak najbardziej upodobnić go do mięsa.




(...) bo nie czarujmy się, mięso samo w sobie też nie jest aż tak atrakcyjne. Także musimy je odpowiednio przyprawić, odpowiednio obrobić i dokładnie tak samo zrobiliśmy z tymi produktami, więc są one atrakcyjne, bardzo ładnie pachną i bardzo dobrze smakują

- zapewnia dr hab. Przemysław Kowalczewski. Naukowcy w trakcie badań zastosowali kwasy tłuszczowe, które są zalecane dla diety w klimacie środkowej Europy. Testowano różne smaki, aż w końcu powstał ten, który w ich opinii rzeczywiście przypomina mięso.

To taka typowa parówka hotdogowa (...) pachnie jak paróweczka, wygląda jak parówka, jest piękna i różowiutka

- podsumował. w tej chwili prowadzone są rozmowy z firmami, które mogłyby wprowadzić na rynek tego typu produkty. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przygotowuje natomiast publikacje naukowe na temat ich wartości zdrowotnych.




Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału