Do pomysłu uświetnienia Dnia Zakochanych samodzielnie przygotowanym (czytaj: domowej roboty) posiłkiem wielu celebrujących Walentynki podchodzi z entuzjazmem, ale też z lekkim niepokojem. Również masz takie odczucia? To zrozumiałe. Chcesz, by tego dnia wszystko było perfekcyjne, więc uważasz, iż szkoda byłoby na sam jego koniec zepsuć nastrój banalnym albo co gorsze nieudanym daniem na walentynkową kolację.
Oczywiście, nie ma co się "spinać". Tego dnia najważniejsze są miłość, bliskość, uczucia, a prawdziwy/a ukochany/a z pewnością podejdzie z pełną wyrozumiałością do wszelkich niedoskonałości, zwłaszcza na talerzu. Jednak nie dziwią emocje tych, dla których również poczucie osobistej satysfakcji z odegranej roli kucharza szykującego specjalną ucztę dla swojej sympatii ma niemałe znaczenie w tym romantycznym dniu.
Jeśli zaliczasz się do osób chcących przyrządzić coś smakowitego na Dzień Świętego Walentego i zależy ci na rewelacyjnych efektach, a zarazem nie tytułujesz się mistrzem kuchni, to trafiłeś/aś pod adekwatny adres. Bo uzyskasz odpowiedzi na dwa fundamentalne pytania. Po pierwsze, co podać do jedzenia na walentynkowy wieczór, a po drugie, jak to przygotować dobrze i gwałtownie bez szczególnych umiejętności kulinarnych.
Walentynki to dzień jedyny w swoim rodzaju, dlatego postąpisz należycie, celując w dania oryginalne, niecodzienne i zaskakujące. Mnóstwo inspirujących propozycji kulinarnych na święto zakochanych znajdziesz nie tylko w książkach kulinarnych czy poradnikach internetowych, które pierwsze przychodzą na myśl jako źródło przepisów, ale także chociażby w elektronicznych bazach najnowszych sprzętów kuchennych.
Skoro już czytasz nasz serwis, to oczywiście nie zostawimy cię jedynie z prostą radą poszukania potraw walentynkowych w innych miejscach, tylko ze swej strony zaproponujemy dwa godne uwagi przepisy. Pierwszy to łosoś w ziołach z pistacjami, obłędnie pyszne danie rybne o efektownej prezentacji. A ponieważ Walentynki nie mogą obejść się bez czegoś słodkiego, więc drugą propozycję stanowi deser – fondant czekoladowy, czyli aksamitna babeczka kakaowa z wnętrzem w postaci rozpływającej się w ustach płynnej czekolady.
Łosoś w ziołach z pistacjami
Składniki:
900 g filetu z łososia
100 g obranych pistacji
90 g masła
200 ml białego wina
40 listków mieszanki aromatycznych ziół
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj składniki.
Upraż łuskane pistacje i posiekaj je z aromatycznymi ziołami.
Do Cook4me włóż masło i naciśnij „Start”. Kiedy masło się rozpuści, włóż łososia i go zrumień, dopraw solą i pieprzem, następnie posyp posiekanymi pistacjami i ziołami i polej winem.
Zamknij pokrywę, naciśnij "Start" i gotuj pod ciśnieniem.
Podawaj z ziemniakami gotowanymi na parze.
Fondant czekoladowy
Składniki:
100 g roztopionej czekolady
60 g roztopionego masła
40 g cukru
2 jajka
20 g mąki
Przygotowanie:
Przygotuj składniki.
Natłuść kokilki. Wymieszaj masło z czekoladą. Dodaj cukier, jajka i mąkę.
Przelej ciasto do kokilek. Zamknij kokilki i włóż je do misy multicookera z 200 ml wody.
Gotuj pod ciśnieniem w Cook4me.
Wyjmij kokilki, otwórz i przełóż do góry dnem na talerze, aby wysunąć fondanty. Podawaj natychmiast.
Brzmi i wygląda apetycznie, prawda? To pewnie teraz głowisz się, jak przyrządzić owe danie główne i deser, żeby faktycznie tak smakowały, jak sugerują to ich przemawiające do wyobraźni opisy i zdjęcia. Ile zajmie ich przygotowanie? Czy wyrobisz się czasowo z pracą w kuchni? Spokojnie, z pomocą, jaką jest nowoczesny sprzęt kuchenny, dasz sobie doskonale radę. Walentynkową kolację szybciutko przygotujesz np. z/w Cook4me.
To właśnie z pamięci tego elektronicznego pomocnika kucharza pochodzą nasze propozycje na walentynkowe potrawy. Wielofunkcyjne urządzenie wyręczy cię w podstawowych technikach gotowania dzięki 13 automatycznym programom. Łosoś ma być podrumieniony? Włączasz program "Smażenie". Ryba mięsista, odżywcza i nasycona aromatem w... 4 minuty? To możliwe po odpaleniu funkcji "gotowanie pod ciśnieniem".
W pracy tego inteligentnego multicookera w trybie szybkowaru znajdziesz również klucz do szybkiego przygotowania intensywnie czekoladowego fondantu. To właśnie misa Cook4me z dolaną wodą posłuży do przeprowadzenia zachwycającej metamorfozy przelanego do kokilek (małych naczyń w kształcie miseczki) ciasta w przepyszny deser z rozkosznym wnętrzem! Owa przemiana w słodki przysmak zajmie raptem 9 minut.
Przez poszczególne kroki kulinarne przejdziesz łatwo, gwałtownie i przyjemnie na dużym ekranie dotykowym urządzenia. Kolejne etapy przepisu inteligentny multicooker zwizualizuje ci na zdjęciach i filmach. W trakcie prac, których wykonaniem zajmuje się wyłącznie Cook4me, możesz śledzić postępy gotowania z poziomu domowej aplikacji na telefonie. Ani się obejrzysz, a wyczarujesz upragnione dania walentynkowe.
Oprócz receptur na ziołowego łososia z pistacjami i czekoladowy fondant z płynną zawartością w pamięci Cook4me znajdziesz 500 przepisów kulinarnych (w aplikacji MY TEFAL jest już ich prawie 900), w tym ponad 100 do przygotowania w mniej niż 10 minut. Wśród tych godnych polecenia na kolację w Walentynki są m.in. pomidorowe risotto z krewetkami, krewetki z awokado w werynkach, mule po marynarsku, gruszki w czekoladzie czy zapiekane figi wg Kiszki Ziemniaczanej.
14 minut i 24 minuty. Tyle mniej więcej spędzisz na przygotowaniu najpierw łososia, a następnie fondantu, sumując zarówno czas na czynności manualne, jak i czas pracy wykonanej przez Cook4me. Szybka realizacja, a efekty naprawdę imponujące. jeżeli odpowiada ci taka wizja doprowadzenia walentynkowej kolacji do skutku, to ruszaj na zakupy po składniki i sprzęt. Powodzenia i smacznego! A po wszystkim – dużo miłości!