Czy miękkie jedzenie wpływa na kształt czaszki? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć Anna Walczak, doktorantka z Wydziału Biologii UAM.
- Analizuję konsekwencje zmian, które zaszły w ludzkim narządzie żucia na przestrzeni ostatnich kilkuset lat, będące wynikiem zmiany diety - tłumaczy. I dodaje - z twardych, poddanych minimalnej obróbce pokarmów na miękkie i wysoko przetworzone.
- Zjawisko to wiąże się ze wzrostem problemów ortodontycznych (wady zgryzu czy opóźnienie wyrzynania się "zębów mądrości"). Siły biomechaniczne wytwarzane podczas żucia wpływają na całą czaszkę, nie tylko zęby.
W ramach projektu doktorantka analizuje modele czaszek z dwóch populacji historycznych - średniowiecznej i nowożytnej, uzyskane dzięki skanera 3D, a także obrazy czaszek osób współcześnie żyjących, pozyskane dzięki tomografii komputerowej.
- Wykorzystam morfometrię geometryczną - metodę polegającą na nałożeniu gęstej siatki punktów na badane obiekty w przestrzeni trójwymiarowej. Choć geneza tych procesów wciąż pozostaje niejasna, mam nadzieję, iż moje badania przyczynią się do ich wyjaśnienia - podsumowuje.
Badanie uzyskało finansowanie w konkursie PRELUDIUM Narodowego Centrum Nauki.
Archiwum prywatne Anny Walczak