Domowe lody – prościej się nie da
Wraz z nadejściem ciepłych dni zaczyna się sezon na lody – ten moment w roku, kiedy dzieci mogłyby jeść je codziennie, a najlepiej: kilka razy dziennie. Kolorowe rożki i pucharki kuszą z każdej sklepowej zamrażarki, ale rodzicielski rozum często bije na alarm. I słusznie – wiele gotowych lodów to prawdziwe bomby cukrowe, a skład niektórych mrożonych deserów może przyprawić o zawrót głowy.
Czy to oznacza, iż mamy zakazać dzieciom lodów? Ależ nie! Jest znacznie lepsze rozwiązanie – domowe lody z trzech (a mogą być choćby z dwóch!) składników, bez maszynki, bez jajek, bez komplikacji.
Wbrew pozorom, przygotowanie lodów w domu nie wymaga ani kulinarnego doświadczenia, ani specjalistycznego sprzętu. Najprostszy przepis to dosłownie trzy składniki:
śmietanka 36 proc.,
słodzone mleko skondensowane
i (opcjonalnie) coś ekstra – np. pokruszone ciastka, owoce, mus owocowy albo orzechowy krem.
Bazę stanowią tylko dwa pierwsze produkty – reszta to już zabawa.
Przepis jest tak prosty, iż można go wykonać razem z dziećmi. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy mleko skondensowane i delikatnie mieszamy. To wszystko! jeżeli mamy ochotę na lody ciasteczkowe, dodajemy pokruszone herbatniki lub inne, ulubione ciastka. W wersji owocowej świetnie sprawdzą się truskawki, jagody czy mango – w kawałkach lub zmiksowane na mus.
Bez maszyny, bez stresu
Nie masz maszynki do lodów? Świetnie, bo nie będzie ci potrzebna. Gotową masę wystarczy przelać do pojemnika lub naczynia szklanego, przykryć i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach mamy gotowy deser. jeżeli wolicie wersję na patyku, możecie użyć silikonowych foremek do muffinek (lub takich dedykowanych do domowych lodów) i wsunąć do środka drewniane patyczki – idealna opcja dla małych rączek. Jeszcze prostszy trik to wykorzystanie małych woreczków strunowych – po zamrożeniu powstają domowe "lodowe lizaki".
Dlaczego warto pójść w domowe lody? Po pierwsze: wiemy, co jemy. Po drugie: kontrolujemy ilość cukru. Po trzecie: mamy pełną dowolność w smakach i dodatkach. A po czwarte – dzieci mają ogromną frajdę z tworzenia własnych deserów, a to wartość nie do przecenienia.
A jeżeli chcecie dodać tym lodom jeszcze jedną atrakcję – przygotujcie prostą polewę. Wystarczy rozpuścić czekoladę (mleczną, gorzką, białą – jaką lubicie) i po zamrożeniu zanurzyć w niej lody. Chrupiąca skorupka w kilka sekund!
Podstawowy przepis na domowe lody śmietankowe
Składniki:
250 ml śmietanki 36 proc. (dobrze schłodzonej)
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
opcjonalnie: 200 g pokruszonych ciasteczek, owoce, krem orzechowy, czekolada
Sposób przygotowania:
Letni sezon dopiero się zaczyna – przed nami długie, ciepłe tygodnie pełne okazji do euforii i wspólnego spędzania czasu w kuchni. Może w tym roku lody będą nie tylko deserem, ale też pretekstem do wspólnych rodzinnych rytuałów? Spróbujcie – bo naprawdę warto.