Przekonywano o tym w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu. Dziś (19.04) odbył się tam „Soczysty Dzień Zdrowego Jedzenia”. W wydarzeniu wzięli udział uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych z Opola. Gościem specjalnym był Zbigniew Bańkowski, ekspert ds. zdrowego odżywiania:
– „Zdrowo” oznacza tylko tyle, iż musimy chcieć to robić i wcale nie musi być drogo – mówi. – Co chcemy jeść? Przede wszystkim to co lubimy, czyli powinno być kolorowo.
– To tak naprawdę uwieńczenie naszej akcji „Zdrowe Wtorki”, którą organizujemy co tydzień w naszej szkole – mówi Simona, uczennica w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu. – We wtorki na zmianę, każda klasa ma przygotować jakieś zdrowe jedzenie np. soki, sałatki.
– Warto sięgać po owoce, które mają dużo witamin, błonnika i innych składników odżywczych – mówi Julia, uczennica w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu. – One naprawdę dużo nam dają i pomagają utrzymać nas w dobrym zdrowiu.
– Chcemy, żeby nasza szkoła była taka prozdrowotna – mówi Paweł Pakosz, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu. – Aby nasi uczniowie byli coraz zdrowsi i mieli więcej energii i siły na swoje aktywności i pasje.
Celem wydarzenia było promowanie zdrowego stylu życia.
Zbigniew Bańkowski, uczennice ZSZ, Paweł Pakosz:
Autor: Paulina Lechowska
Szersza relacja:
Autor: Paulina Lechowska