Ziołowe wakacje w kuchni. 4 przepisy, które zrobicie razem z Baziółką

mamadu.pl 14 godzin temu
Zioła są nie tylko dodatkiem do potraw. Potrafią naprawdę być tym składnikiem, który całkowicie odmienia dania i nadaje im wyrazisty smak. Warto pamiętać o tym w kuchni również latem. Oczywiście, dużo zależy od jakości dobranych ziół. Na tych, jakie zapewnia Baziółka, można zawsze polegać.


Dlaczego ziołowe wakacje w kuchni opłaci się urządzić właśnie razem z Baziółką? Otóż świat tego polskiego producenta ze szwedzkim doświadczeniem skrywa zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane zioła do uprawy domowej. Wszystkie z nich oferują fantastyczne wartości odżywcze i kwintesencję aromatów.

Zachęcamy do skorzystania z 4. przepisów, jakie na tegoroczne lato użyczyła nam Baziółka. W każdym z nich jednym ze składników jest zioło dostępne w ofercie polskiej marki. Powodzenia w przygotowaniu dań i prowadzeniu dowolnych eksperymentów kulinarnych na bazie tych prawdziwych skarbów natury!

1. Lody dla dzieci z miętą


Składniki (na 2 lody):


8-10 listków mięty


4-6 łyżek granoli


1 morelę


pół garści borówek


4-6 łyżek jogurtu naturalnego


0,5 łyżeczki pyłku pszczelego


2-4 łyżki syropu klonowego



Przygotowanie:


1. Miętę posiekaj.

2. Morele pokrój w mniejsze cząstki.

3. Do formy na lody wlewaj warstwami jogurt i układaj resztę składników.

4. Włóż patyczki i wstaw lodówki na minimum 4 godziny albo do całkowitego zamrożenia.

2. Fasola z papryczkami


Składniki:


garść fasolki szparagowej


jedną brzoskwinię


6 papryczek


garść bobu


garść groszku w łupinach


kilka plastrów sera owczego


jedną małą cebulę


4 łyżki oleju rzepakowego



Sos:


1 łyżeczkę musztardy


1 łyżeczkę miodu


5-6 łyżek oleju rzepakowego


sól i pieprz do smaku


1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę



Przygotowanie:


1. Aby przygotować sos, umieść wszystkie składniki w misce i połącz.

2. W garnku zagotuj wodę.

3. Wrzuć fasolkę, bób i groszek. Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Przecedź. jeżeli bób jest młody, nie ma potrzeby go obierać. jeżeli łupiny są twarde, obierz je.

4. Do miski wrzuć ugotowane warzywa.

5. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w większe cząstki brzoskwinię.

6. Papryczki krótko podsmaż na oleju rzepakowym, aż się zarumienią. Podsmażone możesz posiekać albo podać w całości.

7. Do sałaty dodaj ser i całość polej sosem. Delikatnie wymieszaj.

3. Naleśniki z melisą


Składniki (na 6 naleśników):


2 jajka


230 g mąki pszennej


szczyptę soli


sok wyciśnięty z jednej cytryny


250 g mleka


łyżeczkę masła klarowanego


500 g soku wyciśniętego z pomarańczy


skórkę otartą z jednej pomarańczy


1 pomarańczę lub 2 mandarynki


sok wyciśnięty z 1 cytryny


80 g cukru


5 łyżek masła


1/5 łyżeczki soli


garść melisy


2 figi


4 miechunki



Przygotowanie:


1. W misce połącz jajka, mleko, mąkę oraz sól.

2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i rozprowadź uzyskane ciasto. Naleśnika smaż z obu stron.

3. Do drugiej patelni wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę, sól i zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści.

4. Na wysokim ogniu gotuj sos przez 10-15 minut, aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj cząstki pomarańczy lub mandarynki. Pod koniec dodaj melisę.

5. Naleśniki złóż w kształt trójkąta. Umieść w gorącym sosie. Przełóż na drugą stronę, aby sos pokrył cały placek.

6. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-8 minut. Naleśniki przełóż na talerz i podawaj z owocami i świeżą melisą.

4. Kluski leniwe z tofu i melisą


Składniki:


garść melisy


200 g tofu naturalnego


40 g mąki ziemniaczanej


1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej


szczyptę soli


3 łyżki cukru


80 g mąki orkiszowej


sok z jednej cytryny


skórka otarta z połowy cytryny


garść malin


garść owoców kumkwatu pokrojonego w plastry


kilka łyżek śmietany roślinnej


kilka łyżek syropu klonowego



Przygotowanie:


1. Tofu, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz melisę zmiksuj na gładką masę.

2. Wymieszaj z obiema mąkami, solą i gałą muszkatołową.

3. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Uformuj wałek i pokrój go w cząstki.

4. Zagotuj wodę w garnku.

5. Wrzuć kluski. Gotuj, aż wszystkie wypłyną na wierzch wody.

6. Podawaj ze śmietaną, owocami i syropem.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału