Dlaczego ziołowe wakacje w kuchni opłaci się urządzić właśnie razem z Baziółką? Otóż świat tego polskiego producenta ze szwedzkim doświadczeniem skrywa zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane zioła do uprawy domowej. Wszystkie z nich oferują fantastyczne wartości odżywcze i kwintesencję aromatów.
Zachęcamy do skorzystania z 4. przepisów, jakie na tegoroczne lato użyczyła nam Baziółka. W każdym z nich jednym ze składników jest zioło dostępne w ofercie polskiej marki. Powodzenia w przygotowaniu dań i prowadzeniu dowolnych eksperymentów kulinarnych na bazie tych prawdziwych skarbów natury!
1. Lody dla dzieci z miętą
Składniki (na 2 lody):
8-10 listków mięty
4-6 łyżek granoli
1 morelę
pół garści borówek
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki pyłku pszczelego
2-4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Miętę posiekaj.
2. Morele pokrój w mniejsze cząstki.
3. Do formy na lody wlewaj warstwami jogurt i układaj resztę składników.
4. Włóż patyczki i wstaw lodówki na minimum 4 godziny albo do całkowitego zamrożenia.
2. Fasola z papryczkami
Składniki:
garść fasolki szparagowej
jedną brzoskwinię
6 papryczek
garść bobu
garść groszku w łupinach
kilka plastrów sera owczego
jedną małą cebulę
4 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżeczkę miodu
5-6 łyżek oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
1. Aby przygotować sos, umieść wszystkie składniki w misce i połącz.
2. W garnku zagotuj wodę.
3. Wrzuć fasolkę, bób i groszek. Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Przecedź. jeżeli bób jest młody, nie ma potrzeby go obierać. jeżeli łupiny są twarde, obierz je.
4. Do miski wrzuć ugotowane warzywa.
5. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w większe cząstki brzoskwinię.
6. Papryczki krótko podsmaż na oleju rzepakowym, aż się zarumienią. Podsmażone możesz posiekać albo podać w całości.
7. Do sałaty dodaj ser i całość polej sosem. Delikatnie wymieszaj.
3. Naleśniki z melisą
Składniki (na 6 naleśników):
2 jajka
230 g mąki pszennej
szczyptę soli
sok wyciśnięty z jednej cytryny
250 g mleka
łyżeczkę masła klarowanego
500 g soku wyciśniętego z pomarańczy
skórkę otartą z jednej pomarańczy
1 pomarańczę lub 2 mandarynki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
80 g cukru
5 łyżek masła
1/5 łyżeczki soli
garść melisy
2 figi
4 miechunki
Przygotowanie:
1. W misce połącz jajka, mleko, mąkę oraz sól.
2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i rozprowadź uzyskane ciasto. Naleśnika smaż z obu stron.
3. Do drugiej patelni wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny, skórkę, sól i zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
4. Na wysokim ogniu gotuj sos przez 10-15 minut, aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj cząstki pomarańczy lub mandarynki. Pod koniec dodaj melisę.
5. Naleśniki złóż w kształt trójkąta. Umieść w gorącym sosie. Przełóż na drugą stronę, aby sos pokrył cały placek.
6. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-8 minut. Naleśniki przełóż na talerz i podawaj z owocami i świeżą melisą.
4. Kluski leniwe z tofu i melisą
Składniki:
garść melisy
200 g tofu naturalnego
40 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczyptę soli
3 łyżki cukru
80 g mąki orkiszowej
sok z jednej cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
garść malin
garść owoców kumkwatu pokrojonego w plastry
kilka łyżek śmietany roślinnej
kilka łyżek syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Tofu, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz melisę zmiksuj na gładką masę.
2. Wymieszaj z obiema mąkami, solą i gałą muszkatołową.
3. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Uformuj wałek i pokrój go w cząstki.
4. Zagotuj wodę w garnku.
5. Wrzuć kluski. Gotuj, aż wszystkie wypłyną na wierzch wody.
6. Podawaj ze śmietaną, owocami i syropem.