Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne – wskazuje dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak wyjaśniła dr Kiciak, cytowana przez rzeczniczkę uczelni Agatę Pustułkę, o wartości odżywczej jaja kurzego decyduje kilka czynników. Żółtko i białko różnią się przy...
- Strona główna
- Edukacja
- Żółtko czy białka? Co zdrowsze?
Powiązane
Rosja nie kończy wojny. Wydadzą jeszcze więcej pieniędzy
1 godzina temu
Szkoła 2026: Bez geografii, biologii, chemii, fizyki
4 godzin temu
Życie, studia i robienie polityki w Bolonii
5 godzin temu
Czy nauczyciele biologii i chemii mogą zostać bez pracy?
6 godzin temu
Jak dawniej nazywano szkołę podstawową?
7 godzin temu