Jak informuje serwis Mistrz Branży, na całym świecie jest mniej niż 300 Certyfikowanych Sommelierów Chleba (Certified Bread Sommelier). We wrześniu ubiegłego roku do tego wąskiego grona dołączyła również Aleksandra Bednarek pochodząca z Łodzi, która została absolwentką pierwszego rocznika sommelierów międzynarodowych. Dokładnie 10 września 2024 roku zaledwie ośmiu studentów, po serii egzaminów oraz obronie pracy, otrzymało ten niezwykle prestiżowy tytuł. Przygoda Polki z piekarnictwem na najwyższym poziomie zaczęła się jednak znacznie wcześniej.
REKLAMA
Zobacz wideo Tomek Włosok "Zastanawiałem się, czy będzie na ten przysłowiowy chleb" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Pierwsza Polska z tytułem sommelierki chleba. Kalifornia miała braki
Z relacji serwisu Łódź.pl, wynika, iż pierwotnie Aleksandra Bednarek, mieszkająca już wtedy w Kalifornii w USA, łączyła swoje życie z branżą IT. Nie była jednak w stanie pomijać swojej pasji, jaką było pieczenie chleba.
W Dolinie Krzemowej brakowało dobrego pieczywa, a polskie sklepy spożywcze gwałtownie znikały z powodu wysokich kosztów. Zaczęłam więc piec chleb sama
- wspominała Aleksandra. Z czasem założyła również własną piekarnię o nazwie Aleksandra’s Bakery, gdzie sprzedawała chleby na zakwasie z dodatkiem lokalnych składników. Stale rozwijała swoje umiejętności, biorąc udział w międzynarodowych kursach. W końcu przyszedł również czas na program certyfikacji sommelierów chleba. Taki tytuł jako jedyna nadaje państwowa szkoła piekarnictwa w Niemczech - Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim. Wszystko dlatego, iż ten zawód dopiero się rozwija, a pierwszy kurs odbył się zaledwie dekadę temu, w 2015 roku. W trakcie każdego z nich uczestnicy muszą zmierzyć się z licznymi pisemnymi i ustanymi egzaminami, które dotyczyły zarówno samego chleba, jak i historii piekarnictwa. Ponadto nauczyli się opisywać chleb w taki sposób, by druga osoba mogła wyobrazić sobie, jak on smakuje. Choć cały proces nie należał do najprostszych, starania ostatecznie się opłaciły. Dzięki nim dziś Aleksandra Bednarek ma świadomość, iż jest pierwsza w historii Polski.
Ależ ja je wciąż jeszcze przecieram! Jest nas nie tak wielu na świecie. Zawód sommeliera chlebowego cały czas ewoluuje i - co dla mnie było niezwykle ważne i pociągające - jest to zawód, w którym można się bezustannie uczyć i wzrastać
- powiedziała w rozmowie z serwisem Eska.
Jest jedną z kilkunastu sommelierek chleba na świecie. "To zaszczyt móc reprezentować Polskę"
Były chwile zwątpienia, ale świadomość, iż jako pierwsza Polka mogę nosić tytuł sommeliera chleba, dodawała mi sił. To zaszczyt móc reprezentować Polskę w tym międzynarodowym gronie
- zdradziła Aleksandra Bednarek na łamach portalu Łódź.pl. Dodatkowym wyróżnieniem jest również fakt, iż na całym świecie jest zaledwie 12 kobiet w tym zawodzie. Kim zaś jest tak naprawdę sommelier chleba? To prawdziwy ambasador tego wypieku, który posiada szeroką wiedzę na jego temat. Celem tego zawodu jest także wspieranie rzemieślniczej produkcji chleba. Taka osoba potrafi również rozpoznać oraz opisywać chleb dzięki wszystkich zmysłów i korzystać z tak zwanego "języka chleba".
Zobacz też: Ulica Taco Hemingwaya w Warszawie w opałach. "Stała się symbolem miejskiej tożsamości stolicy"
Świat rzemieślniczego chleba ma do zaoferowania nie mniej (można by argumentować, iż choćby więcej) niż świat ekskluzywnych win
- zapewnia Aleksandra Bednarek, cytowana przez portal Mistrz Branży.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.